Uut valitsust kavandavad parteid kogunesid kõik nõupidamistele

Urmas Seaver
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
IRLi juht Mart Laar, valitsusjuht Andrus Ansip ja Rahvaliidu juht Karel Rüütli.
IRLi juht Mart Laar, valitsusjuht Andrus Ansip ja Rahvaliidu juht Karel Rüütli. Illustratsioon: Kaupo Kott

 Reformierakonna, Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) ning Rahvaliidu juhid ning töörühmad on praeguseks koguned kõik nõupidamistele ning veel täna peaksid parteid jõudma ka ühiste läbirääkimisteni, mille tulemuseks võib olla uus valitsusliit.

Rahvaliidu pressinõunik Manuela Pihlap ütles, et partei töögrupp istub praegu koos ning töötab läbi negatiivse lisaeelarve võimalusi, mida Reformierakond kolme partei eilsel koosistumisel välja käis. Pihlapi sõnul kujundab partei oma seisukohad ning esitab seejärel teistele parteidele oma nägemused ja ettepanekud.

Reformierakonna juhatus kogunes oma tavapärasele kolmapäevasele koosistumisele kell 11. Samal ajal alustas ka IRLi eestseisus erakorralist nõupidamist.

Suure tõenäosusega kogunevad parteid juba täna uuesti. Nii Reformierakonna esimees ja peaminister Andrus Ansip kui ka IRLi esimees Mart Laar on mõlemad märkinud, et valitsus peab kibekiirelt heaks kiitma ligi kuue miljardi krooni suuruse kokkuhoiuplaani.

Praegune valitsus, kuhu lisaks Reformierakonnale ja IRLile kuuluvad ka sotsiaaldemokraadid, suutis eile kokku leppida 3,4 miljardi krooni suuruses kokkuhoiukavas. Laar on oma blogis jõudnud seda otsust juba ka ägedalt kritiseerida - «kui Eesti ei suuda eelarve tulusid ja kulusid tasakaalu viia, toob see kaasa aasta lõpuks massiivse tööpuuduse ning majandusliku katastroofi.»

Laar ütles eile pärast kolme partei kokkusaamist, et Reformierakond, IRL ja Rahvaliit on oma läbirääkimistes negatiivse lisaeelarve osas jõudnud kaugemale kui praegune valitsus.

Kuigi Ansip pole seni välistanud ka praeguse võimuliidu jätkamist, on siiski ülimalt tõenäoline, et kui Reformierakond, IRL ja Rahvaliit täna kokkuhoipaketi osas üksmeele leiavad, moodustavad kolm parteid ka uue valitsuse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles