Tallinn: kohus ei eitanud kaardi registreerimise vajadust

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ühiskaart.
Ühiskaart. Foto: Toomas Huik

Tallinna linnavalitsuse väitel ei öelnud Harju maakohus oma otsuses, nagu ei peaks Tallinna ühistranspordis sõiduõiguse omandamiseks ühiskaarti registreerima.

Raepressi teatel ei ole kohtuotsuses tuvastatud, et keegi ei ole kohustatud sõiduõiguse omandamiseks ühiskaarti valideerima.

Vastavalt ühistranspordiseadusele on kohalikul omavalitsusel õigus kehtestata sõidupiletite hinnad, müügikorraldus ja sõidusoodustuste kasutamise kord ja ühistranspordiseaduse kohaselt on sõitja kohustatud sõiduõigust tõendama.

Ühiskaart iseenesest ei ole ühistranspordis tasuta sõiduõiguse tekkimise aluseks, vaid see on vahend, mida kasutatakse e-pileti omandamiseks või tasuta sõiduõiguse tekkimiseks.

«Sama moodi, nagu pangakaardi ettenäitamine ei tõenda isikul raha olemasolu, vaid see on vahend rahaliste vahendite olemasolu kontrollimiseks või maksete teostamiseks. Ka tasuta sõit tuleb sarnaselt täispiletiga valideerida,» teatas Raepress.

Linnavalitsus rõhutas, et isikuttõendava dokumendi ja ühiskaardi alusel ei tuvastata isiku elukohta. Sõitja võib kasutada erinevaid isikuttõendavaid dokumente (nt pass), mille alusel aga ei saa teha kindlaks isiku elukohta ja kas isik vastab sõidusoodustuse saamiseks esitatavatele nõuetele.

Tallinna linnavalitsus lükkas ümber kohtu väite, et ühiskaardi valideerimisel võivad isiku liikumise andmed muutuda kättesaadavaks kõrvalistele isikutele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles