Pihl: Ansipi otsustusvõimetus halvas valitsuse töö

Martti Kass
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Siseminister Jüri Pihl..
Siseminister Jüri Pihl.. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna esimehe Jüri Pihli sõnul halvas peaminister Andrus Ansipi tekitatud kriis valitsuse töö ning tema hinnangul astus peaminister tänase otsusega vabastada ametist kolm sotsiaaldemokraatlikku ministrit väikese sammu valitsuskriisi lahendamise suunas.

«Mul on heameel, et peaminister suutis lõpuks teha vähemalt mingi otsuse tema enda tekitatud valitsuskriisis, mis halvas raskel ajal Eesti riigi toimimist,» ütles Pihl.

Erakonna esimees ja siseminister rõhutas, et Sotsiaaldemokraatliku Erakonna ministrid tegid oma tööd valitsuses väärikalt kuni lõpuni, toetades veel täna hommikul valitsuse poolt riigikogule esitatud ettepanekuid eelarve tasakaalustamiseks üle 3 miljardi krooni ulatuses.

 Pihl lükkas tagasi Reformierakonna esimehe Andrus Ansipi etteheited selle kohta, et sotsiaaldemokraadid ei soovinud enam ebapopulaarseid otsuseid teha.

«Tänavust riigieelarvet on sotsiaaldemokraatide toetusel tasakaalustatud ligi 14 miljardi krooni ulatuses. Nii suur number näitab, et sotsiaaldemokraadid suudavad valitsusvastutust kanda ka väga rasketel aegadel,» sõnas Pihl.

Jüri Pihli sõnul on sotsiaaldemokraatide jaoks vastuvõetamatu paremparteide soov tasakaalustada eelarvet viimase 2,6 miljardi jagu ühiskonna kõige kaitsetumate liikmete arvelt.

«Me olime kindlalt vastu pensionite vähendamisele, koondamistasude vähendamisele, käibemaksu tõusule, tulumaksuvaba miinimumi langetamisele ning teistele meetmetele, mis mõjutavad valusalt ühiskonna kõige nõrgemaid liikmeid,» selgitas Pihl.

«Samas pakkusid sotsiaaldemokraadid omalt poolt riigieelarve tasakaalustamiseks välja võimaluse tõsta tulumaksumäära. Hoolimata raskest rahanduslikust olukorrast oli Reformierakond jäigalt tulumaksumäära tõstmise vastu ainult sel põhjusel, et see tähendanuks nende ammusest valimislubadusest loobumist.»

Pihli sõnul on kahetsusväärne, et peaminister ei järgi Euroopa poliitilist tava ühe koalitsiooni lagunedes koos valitsusega tagasi astuda. «See samm on ainuvõimalik uue ja tegusa koalitsioonivalitsuse moodustamiseks, et saada vabariigi presidendi ja riigikogu sellekohane mandaat,» lisas Pihl.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles