Kartuli mahapanekuga ei tasu tänavu kiirustada

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kes suvel varakult värsket kartulit soovib, peab põllu kattelooriga katma.
Kes suvel varakult värsket kartulit soovib, peab põllu kattelooriga katma. Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Kuigi mõni Lõuna-Eesti talunik pani kartuli maha juba aprillis, jääb õige kartulipaneku aeg tänavu mai lõppu.

«Ma tean, et Lõuna-Eestis pani üks talunik kartuli maha juba 22. aprillil, tal on põld lõunapoolsel küljel ja varjulises kohas ning eks ta pani loori ka peale,» rääkis Jõgeva sordiaretusinstituudi kartuli osakonna juhataja Aide Tsahkna. Kuna agrometeoroloogide sõnul on tänavune kevad jäänud poolteist nädala hiljaks, siis enne 20. maid ilmselt suuremat kartulipanekut ette võtta põhjust pole. «Kui muld läheb soojaks, siis miks mitte panna, ega siis pole mõtet kuupäeva vaadata,» lisas ta.

Vanarahva tarkuse järgi on parim aeg kartulipanekuks siis, kui toomingad õitsevad. Tsahkna sõnul võib eelidandatud kartuli panna maha ka veidi varem, kui toomingaõied on alles pungas. Hoolimata külmast kevadest on värske kartuli armastajatel praegu viimane aeg tuua kartulid keldrist välja ja panna need idanema, sest istutamiskõlbliku idu arenemiseks kulub vähemalt kolm-neli nädalat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles