Kohus peab arvatava petise USA-le väljandmist võimalikuks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Oksjonihaamer sarnaneb väga kohtuniku haamriga.
Oksjonihaamer sarnaneb väga kohtuniku haamriga. Foto: jupiterimages.com

Harju maakohus tunnistas neljapäeval rahvusvahelisse pangakaardipetiste jõuku kuuluva Eesti kodaniku USA-le väljaandmise õiguslikult lubatavaks.


Stanislav Grinevitši (27) Ameerika Ühendriikidele väljaandmise lubatavuse määrus on lõplik ning seda ei saa vaidlustada.

Justiitsministeerium saadab Grinevtši materjalid edasi valitsusele, kes otsustab seejärel tema võimaliku väljaandmise Ameerika Ühendriikidele.

Samas on Grinevitšil võimalik vaidlustada enda USA-le väljaandmine halduskohtumenetluses.

USA New Yorgi föderaalkohus vormistas Grinevitši kohta vahistamismääruse 15. jaanuaril ning USA ametivõimud esitasid tema kohta väljaandmistaotluse Eestile.

Eestis peeti Grinevitš 9. aprillil kinni ning ta võeti kuni tema võimaliku väljaandmise otsustamiseni vahi alla.

Kahtlustuse kohaselt kuulus Grinevitš alates 2004. aastast Venemaalt juhitud rahvusvahelisse kuritegelikku ühendusse, mille liikmed varastasid raha tuhandetelt pangaarvetelt üle USA ning tegelesid rahapesuga.

Väljaandmistaotluse järgi sai New Yorgis asuv City Bank jõugu tegevusest kahju 8,7 miljonit dollarit ning Bank of America 37 000 dollarit. Kahtlustuse kohaselt tekitas Grinevitš New Yorgi pangale kahju 91 000 dollarit.

Uurimisandmetel sai Grinevitš Venemaalt kahe kaasosalise käest USA pankade klientide pangaandmed, mis ta kopeeris uutele pangakaartidele ning võttis raha Eestis asuvatest pangaautomaatidest välja. Väidetavalt käis mees raha väljavõtmas öösiti.

Grinevitš jättis osa raha endale ning saatis osa rahast rahvusvahelise rahasiirdefirma Western Union kaudu või kõrvalistele inimestele kuuluvate veebirahakontode kaudu edasi kaasosalistele.

Viimased kandsid raha omakorda edasi jõugu Venemaal resideerivale juhile. USA ametivõimudel ei ole seni õnnestunud jõugujuhi tabamiseni jõuda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles