Kahanes nii toimetulekutoetusteks makstud summa kui toetuse saajate arv

Heidi Ojamaa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti on madalapalgaliste töötajate osakaalult 5. kohal.
Eesti on madalapalgaliste töötajate osakaalult 5. kohal. Foto: Stanislav Moshkov / Õhtuleht

Mullu maksti Eestis toimetulekutoetusteks ligi 21 miljonit eurot, mida on 2,8 miljonit vähem kui tunamullu. Toetust saavate perede arv kahanes 11 protsenti, selgub statistikaameti avaldatud andmetest.

Pikaajaliste töötute arvu püsimine viimasel paaril aastal on aidanud oluliselt kaasa toimetulekutoetuste kasvule, kui 2010. aastal oli toimetulekutoetuste kogumaht üle 20 miljoni euro, siis 2011. aastal juba ligi 24 miljonit eurot. Eelmisel aastal paranenud hõive- ja töötusnäitajad on vähendanud koormust sotsiaalkaitsekulutustele, mille tulemusel hakkas ka toetuse saajate arv kahanema.

Kokku maksti 2012. aastal toimetulekutoetusteks 21 018 600 eurot, rahuldatud taotluste arv kahanes tunamulluselt 161 641 taotluselt 2012. aasta 137 791 taotluseni, mis teeb tuhande elaniku kohta 105 taotlust. 

Tuhande elaniku kohta oli kõige rohkem rahuldatud taotlusi Kirde-Eestis ehk 203. Kesk-Eestis rahuldati tuhande elaniku kohta 139, Lääne-Eestis 133, Lõuna-Eestis 100 ja Põhja-Eestis 65 taotlust.

Eestis tervikuna maksti elaniku kohta toimetulekutoetusi 15 eurot ja 95 senti, siis iga Kirde-Eesti elaniku kohta tuli toetusi mullu 30,7 eurot. Viimane viitab sellele, et Kirde-Eestis on abivajavate perede osakaal elanikkonnas suurem kui mujal.

Kokku sai Eestis mullu toimetulekutoetusi 21 585 perekonda, neist 12 korda ehk terve aasta 4580 perekonda, mida on tunamullusega võrreldes 1007 perekonna võrra vähem.

Statistikaameti hinnangul näitab toetuse saajate arvu kahanemine, et vähemaks jääb perekondi, kes elavad allpool toimetuleku piiri. Kuna toimetuleku piiri ei ole pärast euro tulekut muudetud, pole kunstlikud tegurid toetusesaajate arvu vähendanud. 

Sotsiaalministeeriumi pressiesindaja Armo Vask ütles Postimehele, et toetuse saajate arvu vähenemisel on mitu põhjust, kuid olulisem neist on  töötute ja seal hulgas ka pikaajaliste töötute arvu vähenemine majandusliku olukorra paranemise tõttu. 

Toimetulekutoetust makstakse allpool toimetulekupiiri elavatele inimestele toidu, riietuse ja muude esmavajalike kaupade ja teenuste ostmiseks. Toimetulekupiir sõltub inimeste arvust perekonnas.  

Toimetulekutoetust maksab kohalik omavalitsus riigieelarvelistest vahenditest ja selle summa suuruse määrab igal aastal riigikogu. 

Alates 2011. aastast kehtiv toimetulekupiir on üksi elavale inimesele või esimesele pereliikmele 76,70 eurot kuus. Perekonna teise ja iga järgneva liikme toimetulekupiiri suurus on 61,36 eurot kuus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles