Musta huumori meister nr 2

Krista Piirimäe
, kunstiajaloolane
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toomas Kuusingu töö «Doktor Helbergoth teeb teid ilusaks» (2007).
Toomas Kuusingu töö «Doktor Helbergoth teeb teid ilusaks» (2007). Foto: Repro

Eesti kujutava kunsti musta huumori esimene preemia tuleb aupaklikult ulatada hallipäisele Peeter Allikule ja teisele kohale jääb tema õpilane Toomas Kuusing, kelle põnevasse kunsti sisseelamine on omaette protsess. Esimesena jahmatab näitusele sisenejat see riietatud ja riietamata inimeste küllus, mida on kõik seinad pungil täis, olgu tegu õlimaali või graafilise lehega.

Figuuriderohkeimas kompositsioonis «Doktor on sinisel lehel» (2006) on umbes 170 tegelast, mis on ainult natuke vähem kui Hieronymus Bos­chi triptühhonis «Lõbude aed». Boschi peabki Kuusing oma teiseks iidoliks ja seda on näha figuuride kõhnuses, nurgelisuses ja pooside saamatuses.

Kuid tegelikult on üheks kogu tema loomingu nurgakiviks tsitaadid ja parafraasid keskajast tänapäevani välja. Kunstiajaloolase teeb see närviliseks: kes oli see renessansskunstnik, kelle naistegelane näpib teise rinnanibu, kes oli see sürrealist, kes uputas oma figuurid pooleldi vette/mulda ...? Kuusing selle üle pead ei vaeva, kust ta on oma inspiratsiooni saanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles