Julm lõige piinab miljoneid naisi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tansaania põhjaosas Arushas asuv abikeskus pakub teiste seas peavarju ka neile teismelistele tüdrukutele, kes on ümber lõigatud ja seejärel põgenenud.
Tansaania põhjaosas Arushas asuv abikeskus pakub teiste seas peavarju ka neile teismelistele tüdrukutele, kes on ümber lõigatud ja seejärel põgenenud. Foto: Eglė Digrytė

Kuigi kõige intiimsemale kehaosale nüri noa või roostes žiletiteraga tehtud lõige toob kaasa elu lõpuni kestva valu, usutakse paljudes Aafrika, Aasia ja Lähis-Ida riikides, et seeläbi jäävad naised «puhtaks» oma tulevaste abikaasade jaoks ning püsivad kauem populaarsena ka abieluturul.

Säärane operatsioon tehti ka Tansaania tüdrukule Neemale, kes oli siis viieaastane. Kümme aastat hiljem mäletab Neema endiselt pisaraid ja verd. Tüdruk meenutab, kuidas onnis toimunud lõikust jälginud naabrid pärast rõõmsalt pidutsesid. Ka ema ei kaitsnud oma noorimat tütart, kuna Neema vahetati toidu ja lehmade vastu, milleta vaene pere poleks hakkama saanud.

Järgmisel päeval pärast lõikust tuli tema juurde 30ndates eluaastates mees – nimetame teda Kizitoks – koos oma ema, veel ühe sugulase ja sõbraga, et Neema, kes suutis vaevu kõndida, kaasa viia. Kizito oli Neema endale pruudiks valinud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles