Ministeerium ei toeta tervishoiuteenuse reklaami keelu tühistamist

Heidi Ojamaa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilt on illustratiivne.
Pilt on illustratiivne. Foto: Jelena Rudi

Sotsiaalministeerium ei toeta tervishoiuteenuse reklaami keelu tühistamist, kuna praegu kehtiva seadusega lubatud andmete maht on piisav, et patsient saaks informatsiooni teenusepakkujate kohta ning teenusepakkuja saaks avalikkust oma tegevusest teavitada.

Sotsiaalministeeriumi tervishoiuosakonna juhataja Heli Paluste ütles Postimehele, et reklaami eesmärk ei ole isikule informatsiooni andmine, vaid tema valikute mõjutamine.

«Meditsiinilise erihariduseta patsiendil puuduvad teadmised, et hinnata tervishoiuteenuse hinna ning ravi mahu ja kvaliteedi vastavust. Seetõttu ei ole meie hinnangul meditsiinieetika kohaselt õige tervishoiuteenuse reklaamimine.»

Tervishoiuteenuseid osutatakse reeglina meditsiinilisel näidustusel. Ka näidustuse hindamine eeldab sageli tervishoiualast kompetentsi, lisas ta. 

Tervishoiuteenuse osutaja juhindub patsiendi ravimisel eelkõige arstiteaduse reeglitest, tervishoiuteenuse osutamisele õigusaktidega kehtestatud nõuetest, üldtunnustatud headest meditsiinitavadest ja meditsiinieetika põhimõtetest. Tervishoiuteenuse osutamise edukus sõltub tervishoiuteenuse osutaja tegevuse kõrval olulisel määral ka patsiendi organismi iseärasustest, haiguse kulgemisest, ka muudest asjaoludest, mida tervishoiuteenuse osutaja ei saa mõjutada ega ette näha. «Seega ei ole tervishoiuteenus tavapärane vabaturuteenus.»

Reklaamiseaduse kohaselt ei loeta tervishoiuteenuse reklaamiks teavet tervishoiuteenuse osutaja nime, tööaja, tegevuskoha ja eriala ning tervishoiutöötaja nime, eriala, akadeemilise kraadi ja kontaktandmete kohta, samuti osutatavate tervishoiuteenuste loetelu ja tervishoiuteenuse osutaja poolt oma töö tutvustamist ajakirjanduses.

Sotsiaalministeerium tegi majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumile ettepaneku, et õigusselguse tagamiseks oleks mõistlik täiendada reklaamiseadust sättega, mille kohaselt ei loetaks tervishoiuteenuse reklaamiks ka teenuste hinnakirja avaldamist tervishoiuteenuse osutaja veebilehel.

Sotsiaalministeeriumi hinnangul on eelpool toodu piisav, et patsient saaks informatsiooni teenusepakkujate kohta ning teenusepakkuja saaks avalikkust oma tegevusest teavitada.

Eelmisel nädalal tegi SA Eesti Tervise Fond juhatuse esimees Eero Merilind riigikogu majanduskomisjonile ettepaneku kaotada ära tervishoiuteenuse reklaami piirang, kuna keeld piirab ettevõtlusvabadust ja tõkestab konkurentsi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles