Lang: ERRi meelelahutusportaali mõttekust peab selgitama ERRi nõukogu

Oliver Kund
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rein Lang
Rein Lang Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Kultuuriminister Rein Lang ütles vastuseks Ekspress Grupi juhatuse esimehe Gunnar Kobini järelpärimisele, et riigi raha eraldamine rahvusringhäälingu värske meelelahutusportaali Menu ülalpidamiseks on seaduspärane, ent ei andnud hinnangut, kas portaali avamine on kooskõlas rahvusringhäälingule seadusega pandud eesmärkidega või tekitab ebatervet konkurentsi. 

Kobin argumenteeris eelmisel nädalal kultuuriministrile saadetud kirjas, et riigieelarve raha pole õige kulutada ERRi meelelahutusportaali Menu ülalpidamiseks, kuna seaduse järgi on ERRi eesmärgiks aidata kaasa Eesti riigi, rahvuse ja kultuuri säilitamisele ja pakkuda inimestele vajalikku informatsiooni.

Lisaks sellele tekitab Menu Kobini arvates ebatervet konkurentsi teiste Eesti meelelahutusportaalidega, kuna Menu rahastatakse maksumaksja kulul, eraportaalid aga peavad oma kulud ise reklaami müües tasa teenima.

Asja peab selgitama nõukogu

Kultuuriministeerium ei ole antud juhul rahvusringhäälingu suhtes järelevalvet teostavaks organiks.

Lang vastas Kobinile saadetud kirjas, et sellised küsimused ei kuulu ministeeriumi otsustuspädevusse.

Nimelt kinnitab ERRi arengukava nõukogu ja kavast lähtuvate eelarvetaotluste üle rahandusministeeriumiga peetavates läbirääkimistes esindab ERRi samuti nõukogu. Kultuuriministeerium ei saa sekkuda isegi mitte järelevalve korras.

«Rahvusringhäälingu eesmärkide ja ülesannete täitmise järelevalve kuulub Rahvusringhäälingu nõukogu ainupädevusse. Seega ei ole kultuuriministeerium antud juhul rahvusringhäälingu suhtes järelevalvet teostavaks organiks ning otstarbekas on antud küsimuses selguse saamiseks pöörduda Rahvusringhäälingu nõukogu poole,» soovitas minister.

Küll aga ütles Lang, et praegune ministeeriumi ja ERRi vaheline haldusleping, millega ERRi tegevust riigieelarvest rahastatakse, on sõlmitud igati seaduspäraselt, sest seal on olemas kõik vajalikud selgitused selle kohta, kuidas aitab valitud programmide struktuur täita rahvusringhäälingu ülesandeid ja millised on meediateenuste arendamise eesmärgid ja põhjendused.

«Kehtiv kultuuriministeeriumi ja rahvusringhäälingu vahel sõlmitud haldusleping vastab eelnimetatud tingimustele. Seega on ministeeriumi ja rahvusringhäälingu vahel sõlmitud haldusleping kooskõlas rahvusringhäälingu seaduse paragrahviga 10.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles