Mänguasjadest uueks majandusharuks

Arko Olesk
, teadustoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Pisisatelliite, nagu täna orbiidile jõudnud Eesti esimene tehiskaaslane EstCube-1, võrreldakse seni pigem mänguasjadega. Kuid aina enam kerkivad esile nende kasulikud rakendused. Eestlased hoiavad näppu pulsil.

Mõista-mõista, milline E-tähega algav riik saatis eelmisel nädalal orbiidile oma esimese satelliidi? 1,2 kilo kaaluva kuupsatelliidi, mille iga tahk on kümne sentimeetri pikkune, toimetas ilmaruumi Hiina kanderakett. Mütoloogilise hobuse Pegasuse järgi ristitud tehiskaaslase kodulehelt saab igaüks vaadata otsekaadreid meie planeedist, mida saadab sellele paigaldatud videokaamera.

Kui nüüd lisada, et satelliidi on projekteerinud ja ehitanud riigi esimene astronaut Ronnie Nader (küll vaid suborbitaallennu kogemusega), siis peaks selgeks saama, et seekord ei ole küsitav riik Eesti. Nädalaga jõudis meist ette selline suur kosmoseriik nagu Ecuador.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles