Andres Kollist: Eesti asi - Eesti sisu

Andres Kollist
, TLÜ akadeemilise raamatukogu direktor
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Corbis / Scanpix

Ükski elav ja enam-vähemgi terve rahvas ei tervita enese koloniseerimist. Vallutused on targu midagi muud kui daami südame murdmine ja mõlemale poolele õnnistust ja rõõmu valmistav kallistus.

Mina ei saa aru, kuidas võis Saksa ordu kõrgmeistri rist sattuda meie vabaduse sümboliks. Esimesed seosed, mis selle ristirüütlite ristiga tekivad, on Saksa värk või surnuaed, mitte Eesti asi ja vabadus. Maitselagedus, elementaarse kunstimaitse puudumine ja tehniline käpardlikkus, mis sellega kaasas on käinud, on teisejärgulised.

Midagi eesti identiteediga loksub. Mind solvab selline asi kuidagi lausa isiklikult – Vabadussõda peaks ometi olema tõsiseltvõetav. See, et Nikolai Triik kunagi sellise, ordenina rinnas kantava risti tegi, ei ole mingi argument, et seda semiootiliselt kohatut risti meie rahva vabaduse sümboliks seada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles