Kordamineva teksti meister

Argo Ideon
, poliitika- ja majandusanalüütik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andrei Hvostov
Andrei Hvostov Foto: A.Peegel

Raamatus «Sillamäe passioon» – mis hiljuti ka soome keeles ilmus – kujutab kirjanik ja kolumnist Andrei Hvostov muu hulgas üht inimtüüpi oma lapsepõlvest: hirmuäratavad eesti vanamehed, vintsked juurikad, «kained ja puukõvad», kelle poole kohalikud lapsed õieti vaadatagi ei julgenud. Sellised kompromissitud tegelased. Kummalised, võib-olla isegi ohtlikud.

Aeg-ajalt raputab Hvostov ühiskonda kirjutistega, mis mõjuvad lugejatele esmapilgul üsna samamoodi nagu need vanamehed lastele. Viimati kirjeldas ta oma abitu lähisugulase probleemi kolumnis, millesuguseid «korralikud ajakirjanikud ju ei kirjuta», ning põhjustas ootamatu vastukajade laviini koos justkui õhust, tegelikult aga siiski elust endast käimatõmmatud debatiga eutanaasia üle.

Varem on Hvostov võrreldavat kaja tekitanud lugudega, mille idee oli anda lastele valimisõigus, mida nende eest kasutaksid vanemad. Üks partei haaraski idee oma poliitilisse relvastusse. Olen üsna kindel, et see uuendus Eesti poliitilise süsteemi osaks ei saa, ning seepärast ei tasu hakata siinkohal selle üle diskuteerima, kuid igatahes on taas tegu näitega, kuidas ühiskondlikku vaikelu raputab ootamatult sisse löönud välk. Nende tekstide lugejate peas lahvatab kindlasti miski põlema, olgu see siis vastumeelsus või heakskiit väljapakutud mõttekäikudele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles