Kerry nimetas erisaadikuks Afganistanis ja Pakistanis James Dobbinsi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Veterandiplomaat James Dobbins.
Veterandiplomaat James Dobbins. Foto: SCANPIX

USA välisminister John Kerry nimetas reedel uueks erisaadikuks Afganistanis ja Pakistanis veterandiplomaat James Dobbinsi.

Ühendriikide välisminister nimetas praegust aega Afganistani ja Pakistani jaoks pöördeliseks. «Afganistanis on käimas omavahel läbipõimunud poliitilised, julgeolekualased ja majanduslikud protsessid ning Pakistanis peetakse mõne päeva pärast ajaloolised üldvalimised, mis ilmestavad riigi üleminekut demokraatiale,» lausus Kerry.

Ametikoht on olnud vakantne möödunud aasta detsembrist, mil astus tagasi senine erisaadik Marc Grossman, kes katkestas 2010. aastal surnud toonase erisaadiku Richard Holbrooke'i asendamiseks pensionipõlve pidamise.

«Tegin endale uue Afganistani ja Pakistani erisaadiku leidmise prioriteediks, Dobbins jätkab diplomaatilisi pingutusi konflikti lahendamiseks,» märkis välisminister.

Dobbins on varem Ühendriikide diplomaadina tegutsenud Kosovos, ta heiskas 2001. aastal islamiliikumise Taliban võimult tõrjumise järel Kabulis USA saatkonnas Ühendriikide lipu ning asub teenima ametikohal, kus tegutses aastate eest Richard Holbrooke, seisis Kerry avalduses.

Dobbins oli eelmise Ühendriikide presidendi George W. Bushi ajal erisaadik Afganistanis ning esindas Washingtoni Bonni doonorkonverentsil, millel anti ühtlasi tõuge Talibani kukutamise järel uue Afganistani valitsuse moodustamisele.

Uue erisaadiku näol on tegemist endise Euroopa asjade abivälisministriga, kes on töötanud lisaks Kosovole ja Afganistanile veel Bosnias ja Haitil. Kerry nimetas teda üheks USA teenekamaks diplomaadiks.

Välisministri hinnangul kinnitab Dobbinsi määramine Washingtoni pühendumust rahvusliku julgeoleku prioriteedile, milleks on Afganistani ja Pakistani muutmine turvalisteks, stabiilseteks ja õitsvateks riikideks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles