Keri koristajad tegid saare korda

Küllike Rooväli
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna võisid Keri saare koristustalgutel osalejad tõdeda, et maast korjati üles viimnegi prahikübe ja ilmselgelt pole saarel praegu enam midagi koristada.

Teine lugu oli aga vanarauaga, mida leidus igal pool ja millest osa jäi siiski kindlasti maapõue varju ja osa merregi. Kõik saarelt üles korjatu koguti kokku kuuri, kust see hiljem laevaga suurele maale toimetatakse.

Saare generaatorimaja sai varem äralennanu asemele uhiuue katuse ja puhtaks pesti majade põrandad ning aknad.

Üsikul saarel katsus üks mees jõudu kividega ning loopis neid tulevase paadilautri põhjast kaldale. Sukelduja kontrollis kaldaäärset merepõhja ja leidis sealt vana laevaankru, mis jäeti aga esialgu merepõhja.

Talgulised lükkasid üheskoos püsti ka kuivkäimla, mille tuul oli talve jooksul «traditsiooniliselt» pikali lükanud.

Talgulistel tuli olla ettevaatlik, et mitte häirida saarele pesitsema asunud linde - kajakaid ja hahkasid, viimased olid oma pesad liiga hästi ära peitnud, et neid esmapilgul märgata. Üles kaevati ka üks saare rammusama mullaga paik, millest sai uhiuus peenramaa, kus hakatakse kasvatama saarevahile vajalikku värsket rohelist.

Saarevaht on praegu juba saarel ja kordamööda peetakse seal vahti suvi läbi, sest vastasel korral varitseks saart oht, et juhuslikud külalised võivad seltsi aastatega tehtud hoolsa töö hävitada. V

Viisakaid külalisi on saar aga valmis vastu võtma ja need, kel oma puud kaasas, saavad ka ühte Eesti põhjapoolseimat sauna kütta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles