Ilves: Tšehhi presidendi sõnad on kahetsusväärsed

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene president Dmitri Medvedev ja tema Tšehhi kolleeg Habarovski tippkohtumisel jutlemas.
Vene president Dmitri Medvedev ja tema Tšehhi kolleeg Habarovski tippkohtumisel jutlemas. Foto: RIA Novosti/REUTERS

President Toomas Hendrik Ilves nimetas kahetsusväärseteks Tšehhi riigipea Vaclav Klausi sõnu ajalehes Lidove Noviny, milles Klaus jagas Euroopa Liidu liikmeid olulisteks ja vähem olulisteks.


«Arvan teadvat, et president Klausi poolt öeldu ei kajasta ei tšehhi rahva ega Tšehhi valitsuse seisukohti. Küll aga olen üllatunud, et sellise kahetsusväärse lausega - mis jagab Euroopa riigid olulisteks ja ebaolulisteks - esines just nimelt tšehh,» ütles Ilves reedel BNSile.

Neljapäeval alanud Euroopa Liidu ja Venemaa tippkohtumisel osalev Klaus ütles ajalehele, et «ma ei näe Venemaad kui ähvardavat ohtu, pigem kui suurt, tugevat ja ambitsioonikat riiki, millele peame pöörama rohkem tähelepanu kui sellistele Euroopa Liidu liikmetele, nagu on Eesti ja Leedu».

Ilves märkis, et tšehhid teavad ju hästi, kuhu sarnane suhtumine viis nende riigi 1938. aasta Münchenis. «Oli ju ka siis mõnede riigijuhtide seisukohaks, et «Saksamaad peetakse suureks, tugevaks ja ambitsioonikaks riigiks, millele peab rohkem tähelepanu pöörama kui näiteks väikesele Tšehhoslovakkiale»,» sõnas president.

Ilves kinnitas samas, et Euroopa Liidu ja NATO kahe liikmesmaa ning kahe liitlase Eesti ja Tšehhi suhted on väga head.

Vaclav Klaus tegi Balti riike hämmastanud avalduse ELi ja Venemaa tippkohtumise avapäeval Habarovskis. Kohtumist võõrustab Vene president Dmitri Medvedev, ELi delegatsiooni juhivad eesistuja Tšehhi president ja Euroopa Komisjoni juht Jose Manuel Barroso.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles