Erahuvid nurjasid keskpanga maksesüsteemi hanke

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tõnu Vanajuur
Tõnu Vanajuur Foto: PEETER LANGOVITS/PM/EMF

Eesti Pank lõpetas suuremate kommertspankade vähese huvi tõttu pankadevahelise jaemaksesüsteemi hanke ning välistada ei saa, et tuleva aasta veebruarist muutuvad pankadevahelised ülekanded aeglasemaks.

Järgmise aasta veebruarist jõustuvad Euroopa Liidus ühtsed maksetingimused (SEPA), et inimesed ja ettevõtted saaksid ühe pangakonto ja maksekaardiga teha euromakseid üle kogu Euroopa. Praegune keskpanga maksesüsteem ESTA nendele nõuetele ei vasta, suurpangad kasutavad välismakseteks EBA Clearingu süsteemi. Vahe on aga selles, et kui meie pankadevahelised maksed toimuvad praeguse süsteemiga kümme korda päevas, siis EBA-l neli korda.

Keskpank soovis hankega leida uut süsteemi, mis vastaks SEPA nõuetele, aga oleks kiirem. Keskpanga asepresidendi Madis Mülleri sõnutsi tehti pankadele hankega koostöös Prantsuse firma STETiga hea pakkumine, sest senine maksete kiirus Eestis oleks säilinud ja hind oleks pankadele praegusega võrreldes märgatavalt odavnenud (uues süsteemis oleks makse hind olnud kaks eurosenti, praegu ESTA süsteemis maksab see kolm senti).

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles