Ka bussikoondisesse kogunes sadu töötuid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Juunis jääb Tallinnas busse vähemaks.



at/Foto:ANDRES TEISS
Juunis jääb Tallinnas busse vähemaks. at/Foto:ANDRES TEISS Foto: Andres Teiss.

 Tallinna autobussikoondise juhid oli tõeliselt üllatunud, et bussikoristaja või reisisaatja töökoha saamiseks tuli Mustamäel asuvasse bussiparki sadu ja sadu inimesi. Õnneks oli seekordne sotsiaalsete töökohtade börs korraldatud ladusamalt kui samasugune ettevõtmine teisipäeval trammipargis.


Linnapea Edgar Savisaar avas tööbörsi mõni minut pärast kella kahte, kuid suur töökojaruum oli inimesi tihedalt täis juba pool tundi varem. Tööotsijaid tuli aga üha juurde.

Kõigile sisenejatele jagati uksel ankeet, kuhu tuli oma isikuandmed ning töösoov kirja panna. Valida sai kas bussikoristaja või reisisaatja ameti vahel. Mõlemat ei tohtinud võtta.

Paljud kohaletulnud olid Mustamäe elanikud ja rääkisid vene keelt. Suure osa neist moodustasid noored. Kuna reisisaatja peab suhtlustasandil oskama eesti keel, valisid paljud koristaja koha.

Rein, kes ei soovinud oma perekonnanime ütelda, mainis, et ega töökoht koju kohale tule. Seetõttu peab igal pool ikka käima ja proovima. Ta lisas, et 52 aasta vanuselt on praegu eriti raske tööd saada. Samas oli ta imestunud, et ka nii palju noori oli tulnud bussikoristaja või reisisaatja kohta nõudlema. Rein on eelmise aasta novembrist töötu.

Vaid 24 aasta vanune Aleksei Malkov kinnitas, et loodab bussikoristaja tööd saada. Kuna ta elab Mustamäel, on tal bussikoondises lähedal tööl käia.

Veel täitmata ankeeti käes hoidev Svetlana Tregubova ütles, et oli tulnud kuulama, mida sotsiaalsetest töökohtadest räägitakse. Igaks juhuks oli ka ankeedi võtnud. Temagi elab bussikoondise lähedal, mistõttu oleks tal mugav tööl käia, kui koha saaks.

Pärast autobussikoondise juhtide selgitusi, mida bussikoristaja ning reisisaatja töö endast kujutab, algas päeva kõige tähtsam osa. Inimesed lasti jaokaupa kõrval asuvasse ruumi, kus nad said oma ankeedid ära anda. Loomulikult tekkis kohe rabelemine. Ahelikus seisnud munitsipaalpolitseinikud ohjeldasid liiga agaraid trügijaid.

Kohal oli sotsiaalsete töökohtade loomist korraldava Tallinna ettevõtlusameti juhataja Kairi Teniste, kelle sõnul saab ankeete nüüd täita ka internetis linnavalitsuse «Tallinn aitab» leheküljel. Kohalolijatele millegipärast seda teavet aga ei jagatud.

Väljas töökojahoone eest seisis kaks rohelist liinibussi, kus koondise asjamehed selgitasid tulevastele koristajatele ja reisisaatjatele juba praktiliselt, kuidas nende töö käima hakkab. Alates 1.juunist saab autobussikoondises tööd 60 salongikoristajat ning 1.septembrist 540 reisisaatjat. Nende 600 inimese ajutised töölepingud kehtivad kuni aasta lõpuni.

Reisisaatja töötasu on 4450, bussikoristajal aga 4350 krooni kuus. Sotsiaalsetele töökohtadele saavad kandideerida vaid Tallinna elanikud, kes on end ametlikult töötuna arvele võtnud. Pensionärid tööbörsil osaleda ei saa.

Savisaar kinnitas kohaletulnutele, et peale linnale kuuluva bussikoondise ning trammi- ja trollibussikoondise hakkavad lähiajal sotsiaalseid töökohti looma ka mõned erafirmad. Läbirääkimisi on tema sõnul peetud bussifirmaga Sebe ning liiklusmärke paigaldava ettevõttega Signaal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles