Elisabeth Rehn: mehed tuleb rääkima panna!

Sigrid Kõiv
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elisabeth Rehn
Elisabeth Rehn Foto: SCANPIX

ÜRO Julgeolekunõukogu resolutsiooni 1325 ühe osa järgi kohustuvad ÜRO liikmesriigid arvestama naiste erilist haavatavust sõjaolukorras. Selle resolutsiooni ekspert, Soome endine kaitseminister Elisabeth Rehn ütles Sigrid Kõivule antud intervjuus, et kuni meespoliitikud seda olulise teemana käsitlema ei hakka, on ahastamapanevad raportid seksuaalvägivallast relvakonfliktide sagedased saatjad.

Kuidas te eksperdina hindate, kas valitsused teevad piisavalt, et vältida naiste ja laste ründamist relvastatud konfliktides?

Ma olen sellel alal töötanud väga kaua. Seksuaalvägivald naiste ja laste kallal on muutunud sõjaliseks taktikaks. Ja see ei ole piisav, kui naised sellest räägivad ja seda probleemiks peavad. Mehed tuleb samuti kaasata – et meesriigipead räägiksid meesriigipeadega, et see on väga tõsine probleem, see tuleb lõpetada. Ent ma ei ole kuulnud, et see oleks oluline teema, mida tõstatatakse näiteks mõne riigivisiidi käigus. Malis käib praegu konflikt ja naised on jälle ohvrid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles