Moskvas jätkusid Eesti-Vene piirikonsultatsioonid

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
2005. aasta suvel vastu võetud piirilepete ratifitseerimisseadus
2005. aasta suvel vastu võetud piirilepete ratifitseerimisseadus Foto: Peeter Langovits / Postimees

Moskvas toimus täna kolmas piirilepingute teemaline konsultatsioonikohtumine, välisminister Urmas Paeti kinnitusel soovivad Eesti ja Venemaa endiselt jõuda lepete jõustumiseni.

Paeti sõnul möödusid Moskvas toimunud konsultatsioonid asjakohaselt ja konstruktiivselt ning poolte ühine soov on jätkuvalt jõuda piirilepingute jõustumiseni. Ta märkis, et naaberriikide suhetes on tavaks, et riikide vahel kulgev piir on pandud paika piirilepinguga, ja nii peaks see olema ka Eesti ja Venemaa puhul.

Paet ütles Postimehele, et konsultatsioonid jätkuvad esialgu kirjalikult ja saatkondade vahendusel. «Küll lepitakse ka kokku järgmine kokkusaamine. Praegu seda veel tehtud ei ole,» lausus ta.

Küsimusele, kui kaugele on pool aastat kestnud konsultatsioonidel praeguseks jõutud, vastas Paet, et algusajaga võrreldes on edasiminek toimunud. Protsessi lõpptähtaega ei soovinud ta aga siiski ennustada, öeldes vaid, et on lootust tulemuseni jõuda.

Konsultatsioonide eelmised voorud toimusid möödunud aasta 31. oktoobril Moskvas ja 18. detsembril Tallinnas.

Konsultatsioonidel lähtutakse riigikogu fraktsioonides ja väliskomisjonis väljendatud hoiakutest ja seni arutatust. 2005. aastal riigikogus ratifitseeritud piirijoone kulgemist ei arutata, sellist soovi ei sisaldunud ka riigikogu kõigi fraktsioonide ühises eelmisel sügisel tehtud ettepanekus, kinnitas välisministeerium.

Eestit esindavad konsultatsioonidel välisministeeriumi juriidiliste ja konsulaarküsimuste asekantsler Lauri Bambus ning Eesti suursaadik Moskvas Jüri Luik. Venemaa delegatsiooni eesotsas on Vene välisministeeriumi esimene asevälisminister Vladimir Titov ja 2. Euroopa osakonna direktor Viktor Tatarintsev.

Eesti ja Venemaa välisminister allkirjastasid piirilepped 2005. aasta 18. mail ning riigikogu ratifitseeris need sama aasta 20. juunil. 2005. aasta juuni lõpus teatas Venemaa, et võtab oma allkirja Eestiga sõlmitud piirilepetelt tagasi, leides, et riigikogus ratifitseerimisseadusele lisatud preambul võimaldab esitada Venemaale tulevikus territoriaalseid nõudmisi. Eesti on seda väidet korduvalt tõrjunud.

Mullu septembri algul teatas Venemaa välisminister Sergei Lavrov, et Venemaa on valmis alustama taas Eestiga piirilepingute sõlmimise üle kõnelusi. Oktoobris tegi riigikogu valitsusele ettepaneku alustada Venemaaga konsultatsioone, et leida võimalusi piirilepingute jõustamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles