Rahvaliit ja sotsid lubavad kriisivalitsuse kõnelustel osaleda

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Käepigistus
Käepigistus Foto: SCANPIX

Rahvaliit ja sotsiaaldemokraadid on Keskerakonnale vastanud, et on valmis osalema kõnelustel laiapõhjalise kriisikoalitsiooni moodustamiseks, mille ettepaneku tegi Keskerakonna juhatus kõigile riigikogus esindatud erakondadele.

Keskerakonna esimehe Edgar Savisaare sõnutsi näitab see nende kahe erakonna riigimehelikkust ning soovi toimida nii, nagu on Eestile parem.

«Tunnustan neid erakondi soovi eest leida lahendusi, mis ületavad erakondade piire, erakondadevahelisi vastuolusid ning lähtuvad Eesti inimeste ning Eesti riigi kui terviku huvidest,» ütles Savisaar.

Savisaar ei mõista esialgu kõnelustel mitte-osalevaid erakondi hukka eitava vastuse eest, uskudes, et idee vajab pisut harjumist. Roheliste mitte-osalemise põhjuseks peab ta vähemusvalitsusega saavutatud kokkulepet tuuleparkide finantseerimiseks, mille taga võib olla osade roheliste ärihuve.

«Usun siiski, et nii Reformierakonnas kui IRL-is nähakse, et õhukese vähemusvalitsusega kaugele ei jõua ning kiiresti edasi ei liigu. Muidugi võib tuuleparkidele lisaraha leides osta mõneks ajaks roheliste hääli, kuid ka tuulikuid ei saa lõpmatuseni rajada selle nimel, et võimul püsida,» ütles Savisaar.

Ettepanek kriisivalitsuseks

Keskerakond pöördus sel nädalal parlamendierakondade juhtide poole ettepanekuga läbirääkimiste alustamiseks Rahvusliku Ühtsuse Valitsuse moodustamiseks, kuhu kuuluksid kõik parlamendierakonnad. Ettepaneku kohaselt tuleks koalisiooniläbirääkimistel võtta eelduseks, et uue valitsuse peaminister ja rahandusminister on apoliitilised eksperdid, kes tulevad väljastpoolt erakondi.

Ühtlasi peavad ettepaneku tegijad oluliseks, et valitsusliikmeteks nimetataks vaid inimesi, kel on eelnev kogemus ministrina töötamisest - kriisiaeg ei paku Keskerakonna hinnagul võimalusi «väljaõppeks töökohal».

Keskerakond näeb Rahvusliku Ühtsuse Valitsust kui pääseteed olukorrast, kus kriisi ületada aitavate otsuste langetamine viibib erakondade omavaheliste vastuolude tõttu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles