Samost: Ansipi eitused kahandavad terve riigi usaldusväärsust

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anvar Samost.
Anvar Samost. Foto: Peeter Langovits.

Majandusajakirjanik Anvar Samost leidis Raadio 2 saates «Olukorrast riigis», et pensionide vähendamise teemal oleks vaja laiemat diskussiooni, mille praegu on välistanud peaministri liiga jäik eitamine.

«Selge on see, et sellisel moel pensione edasi maksta on võimalik ainult muudes valdkondades väga suurte kaotustega hinnaga,» arutles Samost. «Nüüd on valitsuse otsustada, kas me kogu riigi raha suuname sinna, et maksta inimestele näiteks Lätist tegelikult kolmandiku võrra suuremaid pensione, või suuname sinna, et maksta õpetajatele korralikku palka.»

Samost kahetses, et sel teemal ei ole näha laiemat diskussiooni ühiskonnas. «Diskussioon ju lõpeb sellega, et kui ajakirjanikud küsivad, siis Andrus Ansip ütleb: ei, pensione ei langetata. Selle kurbloolisus seisneb selles, et Ansip on ka mitmete muude asjade kohta samamoodi öelnud, kuid lõpuks on seda ikkagi tehtud,» märkis ajakirjanik.

Värskeima näite tõi ta Ansipi väitest, et töötuskindlustuse maksemäära ei saa üle kolme protsendi tõsta, kuid nüüd seda ikkagi tõstetakse.

«Kogu selle eitamise tulemusel kannatab riigi kui terviku usaldusväärsus, mitte ainult peaministri või tema erakonna usaldusväärsus, vaid kogu riigi oma, kui niimoodi jäigalt öeldakse, et mingeid asju ei tehta, kuigi igaüks võib välja arvutada, et neid asju peab paratamatult mingil hetkel tegema.»

Ajakirjanik Kalle Muuli leidis, et pensionide ja õpetajate palkade võrdlus polegi nii väga populistlik, sest tegelikult valikud ongi nii karmid. Ka tema nõustus, et selle üle tuleks arutleda rahulikumalt, mitte «maasse kaevudes».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles