Muuli ja Samost peavad Rahvaliidu valitsusse võtmist veaks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti ja USA jõudsid päti edasises saatuses kokkuleppele.
Eesti ja USA jõudsid päti edasises saatuses kokkuleppele. Foto: Caro / Scanpix

Ajakirjanikud Kalle Muuli ja Anvar Samost leidsid Raadio 2 arutelusaates «Olukorrast riigis», et võimulolijad ei tohiks alahinnata käimasolevate korruptsioonikuritegude kriminaalasjade tähtsust.

Kalle Muuli märkis, et ehkki Villu Reiljan on süüdi mõistetud vaid esimese astme kohtuotsusega, on ta siiski süüdi mõistetud, mis on tunduvalt tõsisem märk kui näiteks ainult kahtlustatav või süüdistatav olek. «Teiseks on olemas teine kriminaalasi, kus lisaks Villu Reiljanile kahtlustatav ka Rahvaliidu aseesimees [Ester Tuiksoo], ikkagi sisuliselt Rahvaliidu endised juhid ja praegugi aktiivselt poliitikas olijad,» sõnas Muuli.

«Võtta selline erakond koalitsiooni - see on sõrme andmine kuradile. Kui Reformierakond ja IRL - eriti viimane, kes on väga kõvasti rõhutanud korruptsioonivastast võitlust - lepivad sellega, et valitsusliitu kuulub see erakond ja - sellega leppida tähendab, et jälle mingist piirist on astutud üle, mingi eetiline piir on maha tallatud,» sõnas Muuli.

Tema sõnul ei saa tähelepanuta jätta, et tegemist on siiski korruptsioonikuriteoga ja kui see kohtuotsus peaks mingis astmes jõustuma, jätaks selle erakonna valitsuses istumine halva mulje. «Siis kõik need inimesed, kes on leppinud sellega, on tahtmatult selle asja kaasosalised - nad on aktsepteerinud korruptanti enda ridades, seda ei saa niisama lihtsalt lubada,» oli ajakirjanik tuline.

Majandusajakirjanik Anvar Samost tsiteeris IRLi esimeest Mart Laari sõnu «Aktuaalses kaameras», et Karel Rüütliga on tehtud kokkulepe, et koalitsiooni minekul ei asu Reiljan ühelegi valitavale ametikohale ja võimuleppesse lisatakse selged punktid korruptsioonivastasest võitlusest.

«See on niivõrd naeruväärne, eriti kuna seda ütleb Mart Laar. /--/ Mida ma siit välja loen, et Eesti juhtiva korruptsioonivastase erakonna esimehel on nii suur häda Rahvaliitu koalitsiooni saada, et selleks ollakse nõus rääkima rahvustelevisiooni otse-eetris mida iganes,» pahandas Samost.

Muuli tõi paralleeli riigikogu kuluhüvitistega, mille puhul jäeti algul tähele panemata, kui mõni parlamendisaadik oma väikesed erakulu sinna sisse arvas. «Sellele vaadati läbi sõrmede üks kord, teine kord. See laienes ja kasvas. Me oleme nüüd aasta või paar näinud kümneid ja kümneid selliseid juhtumeid just seetõttu, et esimesel hetkel ei tõmmatud seda piiri ette. /--/ Sellele ei ole võimalik enam vastu astuda, kui sa sellele piirile kohe ei reageerinud.»

Muuli sõnul riigivalitsemine mitte ainult ei pea olema puhas vaid ka näima puhas. «Aga kuidas ta saab näida puhas, kui kuriteos süüdimõistetu istub valitsusliidus? See ei näi kuidagi puhas.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles