Vürtsikas lätlanna

Tiina Kolk
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gunta Randla
Gunta Randla Foto: A.Peegel

Tänavu suve hakul 70. sünnipäeva tähistav tarmukas daam astus esimest korda üle Eesti Televisiooni läve samal aastal, kui Nõukogude tankid Prahas tšehhide vabaduseiha lämmatasid. Toona alles Eesti Kunstiinstituudi teatridekoratsiooni ja maalieriala tudeng ei osanud aimata, et selles majas sünnivad tema legendaarsed nukud ja lavastuste/saadete stuudiokujundused.

Tol ajal töötas ETVs teinegi koloriitne lätlane, filmioperaator Gunars Fride ning nende kahe järgi tekkinud koondpildi põhjal võiks meie lõunanaabreid iseloomustada kui heatujulisi, igale probleemile lahendusi otsivaid ja järjekindlaid inimesi, kes ei hoia oma arvamust vaka all. Randla on lõputu maailmaparandaja. Näituse avamisel oli ta nördinud, et rahvusringhäälingu poes müüdavate «Mõmmi ja aabitsa» DVD-de kaanekujundus on kole, aga lavastus ise on ju igast küljest ilus, õilis, lapsi arendav.

Enne kui Randlast sai lastelavastuste kunstnik, pidi ta tegelema igasuguste stuudiosaadetega, vahepeal joonistas ta isegi «Aktuaalsele kaamerale» ilmakaarte – seda õhtust tööd ei tahtnud ju keegi teha. Tänapäeval on raske ette kujutada, et homse ilma graafik on paberist kollaaž, millele osa andmeid on tušiga kantud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles