Eksiilvalitsuse eelviimane juht Tõnis Kint maetakse Eestimaa mulda

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tõnis Kint
Tõnis Kint Foto: www.president.ee

Järgmisel nädalal jõuavad Eestisse Tõnis Kindi, eksiilvalitsuse eelviimase peaministri presidendi ülesannetes ning tema abikaasa Magda Kindi säilmed, augustis maetakse nad ümber Metsakalmistule.

Tõnis Kint oli eksiilvalitsuse peaminister presidendi ülesannetes 23. detsembrist 1970 kuni 1. märtsini 1990. Kint hoidis kõige kauem Eesti riigipea ametit ning on riigikantselei andmetel ainuke teadaoleva matmiskohaga Eesti riigipea, kes ei ole veel Eestisse ümber maetud. Kint ja tema abikaasa olid maetud Rootsi.

Tõnis Kindi ja tema abikaasa säilmed maetakse ümber Tallinna Metsakalmistule 17. augustil.

Tõnis Kint oli aastatel 1938–1940 esimese riigivolikogu liige ning maa, töö ja rahva heaolu komisjoni esimees.

1940. aastal kandideeris Kint kandideeris Eesti Töötava Rahva Liidu vastaskandidaadina riigivolikogusse, kuid tema kandidatuur kustutati.

Kint pages Rootsi. Aastatel 1953–1963 oli ta põllutööminister ja sõjaministri kohusetäitja, aastatel 1963–1970 peaministri asetäitja ning alates 1970. aasta 23. detsembrist kuni 1990. aasta 1. märtsini peaminister presidendi ülesannetes.

Aastatel 1971–1975 oli Kint Eesti Rahvusnõukogu esimees.

Kint oli neljas ja ühtlasi eelviimane eksiilvalitsuse peaminister presidendi ülesannetes. Heinrich Mark, tema järglane selles ametis, lõpetas 1992. aasta 7. oktoobril eksiilvalitsuse tegevuse ning andis järgmisel päeval presidendivolitused üle president Lennart Merile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles