Naistearstide selts soovib asendusemaduse legaliseerida

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Imikud.
Imikud. Foto: Elmo Riig / Sakala

Eesti Naistearstide Selts soovib asendusemaduse legaliseerida, kolmapäeval peetakse sotsiaalministeeriumis seminari, kus seda arutatakse.


Vähemalt paar naist aastas soovib ministeeriumilt luba muretseda laps asendusema abil, ent kuna asendusemadus on Eestis keelatud, on teadaolevalt käidud abi otsimas ka näiteks Venemaalt, vahendas

ERR Uudised

saadet «Aeg luubis».

Ligi seitse aastat tagasi kehtima hakanud karistusseadustiku paragrahv 132 ütleb, et võõra munaraku või sellest valmistatud inimloote ülekandmise eest naisele, kelle kohta on teada, et ta kavatseb sellest arenenud lapse pärast sündi ära anda, - karistatakse rahalise karistusega. Et asendusemadus tehti karistatavaks, tuli toona erialaarstidele üllatusena, kuna nende käest nõu ei küsitud.

Eesti Bioeetika Nõukogu liikme Arvo Tiku sõnul on asendusemadus naistele, kes on kaotanud emaka, ainuvõimalik meditsiiniline lahendus lapse saamiseks.

Tartu Ülikooli kliinikumi naistekliiniku juhataja ja naistearstide seltsi president Helle Karro ütles, et asendusemadus võiks olla legaliseeritud teatud meditsiinilistel näidustustel.

Kliiniku «Elite» naistearst Andrei Sõritsa sõnul tuleks asendusemadus kõne alla, kui naisel on meditsiinilised näidustused ning luba bioeetika nõukogult ja sotsiaalministeeriumilt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles