Pagulasorganisatsioonid arvustavad piirivalvet

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ly Pärn.
Ly Pärn. Foto: TOOMAS HUIK/PM/SCANPIX BALTICS

Eestis varjupaiga taotlejate ja pagulaste abistamisega tegelevad organisatsioonid kahtlustavad, et piirivalve saadab võimalikud varjupaigataotlejad piirilt tagasi. Ühtlasi soovivad need ühendused Eestisse sõltumatut piirimonitooringut.

Eesti Inimõiguste Keskus, Eesti Pagulasabi ja Johannes Mihkelsoni Keskus leiavad, et varjupaiga­taotlejate vähene arv võrreldes sarnases olukorras naaberriikidega võib olla põhjustatud sellest, et politsei- ja piirivalveameti ametnikud ei anna inimestele võimalust piiril varjupaika taotleda.

Viimastel aastatel on mitmed varjupaiga soovijad Inimõiguste Keskust teavitanud, et nende palvet varjupaika saada ei ole piiripunktis kuulda võetud ega vastavat menetlust alustatud. Nii Euroopa Pagulasfondiga, siseministeeriumi toel pagulastele tugiisiku teenust pakkuva Johannes Mihkelsoni Keskusega kui ka Eesti Inimõiguste Keskusega võttis hiljuti ühendust inimene, kes väitis, et andis piiril varjupaigasoovist teada, ent saadeti sellest hoolimata piirilt tagasi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles