Eestlased on üks maailma enesekriitilisemaid rahvaid

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Peeter Langovits

Eestimaalased hindavad oma elu «headust» peaaegu samamoodi kui Albaania, Türkmenistani ja Sambia elanikud, ehkki objektiivsed arengunäitajad annaksid alust olla palju positiivsemad, selgub «Eesti inimarengu aruandest 2013».

Oma praeguse elu hindamisel on eestlased kriitilisemad kui maailmas kombeks. Kui gallupi uurijad paluvad Eesti inimesel paigutada ennast nn hea elu redelile («Palun kujutage ette treppi, mille alumine aste on tähistatud nulliga ja ülemine aste kümnega. Trepi ülemine aste tähistab sinu jaoks parimat võimalikku elu, alumine aste aga kõige halvemat elu.»), siis satub eestlaste keskmine näitaja viienda ja kuuenda trepiastme vahele,» kirjutab aruande peatoimetaja Mati Heidmets Postimehes värskeid tulemusi tutvustades.

«Globaalses hea elu järjestuses jääme sellega seitsmendasse kümnesse, mis on märgatavalt tagapool, kui meie objektiivsed arengunäitajad eeldaksid,» tõdeb Heidmets. Eesti positsioon objektiivsemate heaolunäitajate (sissetulek, tervis, haridustase) alusel tehtud riikidevahelises võrdluses on enamasti parem.

«Kui küsida aga mitte võrdlust «parima võimalikuga», vaid lihtsat rahulolu praeguse eluga (nagu teeb näiteks Eurobaromeeter), siis selgub, et viimasel kümnendil on umbes kaks kolmandikku Eesti inimestest oma eluga üldjoontes rahul. Kaks kolmandikku rahulolevaid inimesi pole halb, samas jääme selles osas ELi keskmisele märgatavalt alla,» nendib Heidmets. Samas on Põhjamaades eluga rahulolijate osakaal stabiilselt üle 90 protsendi.

Seevastu tulevikuootuste seadmisel on eestlased tugevamad.

Seevastu tulevikuootuste seadmisel on eestlased tugevamad. «Tulevikku optimistlikult vaatavate inimeste osakaalu poolest kuulub Eesti juba praegu ELi etteotsa. Optimistide osakaal jääb Eestis samuti kahe kolmandiku piiresse, erinevus järjestuses tuleneb asjaolust, et paljudes Euroopa riikides on inimesed praegusega küll rahul, tulevikupilt on aga palju pessimistlikum kui eestlastel.»

«Eesti inimarengu aruannet 2012/2013 Eesti maailmas» esitletakse kolmapäeval.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles