Esimene eestlanna vallutas üle 8000-meetrise mäe

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Cho Oyu
Cho Oyu Foto: Himaalaja 2010 meeskond

Eesti abielupaar Anu ja Uko Nõulik vallutas täna maailma kõrguselt kuuenda mäe, üle 8000-meetrise Cho Oyu.

Jaan Künnapi alpinismiklubi teatel sai Anu Nõulikust esimene eestlanna, kes on üle 8000-meetrise mäetipu vallutanud.

Cho Oyu tippu jõudis abielupaar täna kell 9.30 kohaliku aja järgi. «Täpsemat infot saab lähipäevil. Hetkel ootavad Anu ja Uko kolmandas laagris (7530 m) paremat ilma, et laskuda allapoole,» teatas klubi.

Anu ja Uko Nõulik kirjutasid reisiblogis, et ilm oli öösel ilus, aga väga külm: miinus 40 kraadi, lisaks 8–11 m/s lõõtsuv tuul. «Mäel on väga vähe lund, ainult jää ja kivid ning see teeb ronimise raskeks. Hommikul jõudsime platoole, kus oli vaja liikuda veel umbes kolm tundi, aga selle ajaga muutus ilm oluliselt. Peale tuli pilv ja kui hakkasime tagasi tulema, ka lumetorm, mis endiselt kestab. Nii et tipust Everesti ei näinud ja sellest on kahju,» märkisid nad.

Ekspeditsioon sai alguse 10. aprillil, mil abielupaar lendas Tallinnast Nepaali ning reisis seejärel Tiibetisse. 14. aprillil ületati Nepaali-Hiina piir ja õhtuks jõuti Tiibetisse Nyalami, kus veedeti kaks päeva aklimatiseerudes. Matk jätkus autoreisiga Tingrisse ja sealt edasi jalgsi mäkketõusuga Cho Oyu baaslaagritesse.

Tõus tipu poole algas 9. mail. Viimasesse, kolmandasse baaslaagrisse kõrgusel 7530 meetrit jõudsid Nõulikud tormi kiuste 11. mai õhtuks. Ilma paranedes alustati 12. mai öösel viimast tõusu ning tipp alistati täna hommikul.

Seni ainus tõsisem vahejuhtum leidis aset 5. mail, kui Anu kukkus 6800 meetri kõrguselt serrakilt laskudes peaköie otsast lahti. «Õnneks jäi õhulend lühikeseks,» kirjutas Uko blogis. «Anu sai koheselt kassid seina löödud ja haaras vanast köiest kinni, see pidas. Järgmine ankur oli lähedal, Anu suutis end kohe selle ümber haakida ja edukalt laskuda.» Kukkumisruumi oli õnnetuse hetkel koguni kuni 1,2 kilomeetrit.

Tagasi Eestisse saabub mägironijate paar plaanide kohaselt 26. mail.

8201-meetrine Cho Oyu on maailmas kõrguselt kuues tipp ja jääb linnulennul Džomolungmast 40 kilomeetri kaugusele. Seni oli Cho Oyu tippu jõudnud seitse eestlast.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles