Kalad pääsevad lõpuks järve

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Selle silla all Külajärve suudmes asub peen aparaat, mis loeb ülesvoolu saabuvad ja allavoolu lahkuvad uimelised üle.
Selle silla all Külajärve suudmes asub peen aparaat, mis loeb ülesvoolu saabuvad ja allavoolu lahkuvad uimelised üle. Foto: Margus Ansu

Vastse-Kuuste külje all paisjärvedel valmisid sügisel looduslähedased kalatrepid. Nüüd on kindel, et kärestikulised kanalid hakkasid treppidena ka toimima.

Seda väita saab Külajärve suudmesse paigaldatud elektroonilise kalaloenduri andmete põhjal. Ajavahemikus 23. aprillist  8. maini ujus seadmest läbi 304 kala. Neist ligikaudu 90 protsenti ujus ülesvoolu Külajärve, kümme protsenti aga vastupidises suunas.

Kärestikulised suurte kividega liigendatud kanalid Veskijärvest Külajärve ja Külajärvest omakorda Leevi jõkke rajanud Leevijõe Seisundi Parandamise MTÜga seotud inimesed võivad tunda rõõmu, sest nende suur töö õnnestus. Veerandsaja aasta eest ehitatud paisjärved tõkestasid kalade loomuliku teekonna. Nüüd pääsevad nad taas liikuma.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles