Bahovski: Eesti poliitikud ei süüdista oma hädades Euroopa Liitu

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Erkki Bahovski.
Erkki Bahovski. Foto: Toomas Huik.

Eestis on Euroopa Liidu populaarsus püsinud stabiilselt 75 protsendi juures ning Euroopa Komisjoni Eesti esinduse teabenõunik Erkki Bahovski hinnangul on osaliselt põhjus selles, et poliitikud ei süüdista oma hädades Euroopa Liitu.

Erkki Bahovski rääkis ETV saates «Välisilm», et jutte kaosest Euroopa Liidus, euroala kokkuvarisemisest ning Kreeka ja Küprose euroalast lahkumisest on olnud pikka aega, kuid midagi niisugust juhtunud ei ole, tema sõnul on euroskeptikutel loosungeid kaosest lihtne loopida, kuid tegelikkus näitab midagi teist.

«Inimeste sissetulekud on vähenenud, elatustase pole enam see, mis oli mõni aasta tagasi, loomulikult tekitab see skeptitsismi ja mitte ülemäära usaldust olemasolevate poliitiliste parteide vastu, oleme ajaloos seda varem ka näinud, aga kui võrrelda 1929. aasta majanduskriisi ja praegust ning öeldakse, et praegu võib olla kriis isegi suurem kui 1929. aastal alguse saanu, siis selles mõttes on isegi hästi läinud - erakondlik süsteem on ikkagi alles, diktaatorid pole võimule tulnud ja on näha kriisist üle saamise märke,» lisas ta.

Bahovski sõnul ei saa küll ignoreerida märke eurovastaste parteide populaarsusest, kuid tendents ei ole siiski sajaprotsendiliselt selline, et euroskeptikud võtavad võimu üle, sest nad peavad pakkuma riigi valitsemiseks midagi enamat kui vaid eurovastasus.

«Geert Wilders Hollandis ju toetas olemasolevat koalitsiooni tingimusel, et see on Hollandi traditsioonilisest hoiakust märksa euroskeptilisem, aga siis lõpetas toetuse ning kui tulid erakorralised valimised, Wildersi partei kaotas suurelt,» meenutas Bahovski.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles