Philip Roth: ainult tüdrukute pärast

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Philip Roth
Philip Roth Foto: Erakogu

Ameerika kirjanik Philip Roth meenutab külaskäike Nõukogude võimu all elanud Ida-Euroopasse ja leiab, et totalitarismi halastamatul traumade tekitamise masinal oli võime tuua esile halvim, mis inimeses on. Sellele vastu seista jõuavad vaid vähesed.

Aastatel 1972–1977 sõitsin igal kevadel nädalaks kuni kümneks päevaks Prahasse, et kohtuda sealsete kirjanike, ajakirjanike, ajaloolaste ja professoritega, keda kiusas taga Nõukogude Liidu toetusel tegutsev Tšehhoslovakkia totalitaarne režiim.

Enamiku ajast käisid mul varjuna kannul erariides mehed ning nii hotellituba kui ka telefoni kuulati pealt. Ent alles 1977. aastal pidas politsei mind lõpuks kinni. Väljusin just kunstimuuseumist, nõukogude sotsialistliku realismi näituselt, kus olin end lõbustamas käinud. Politsei soovitusel lahkusin järgmisel päeval riigist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles