Maksuameti «avastus» üllatas koda

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Maksu- ja tolliameti (MTA) andmetel hiilib suur osa Eesti ettevõtjatest käibemaksu tasumisest kõrvale, mistõttu täidab miljardite eurodega riigikassat sisuliselt vaid kümnendik Eesti firmadest. Kaubandus-tööstuskoja hinnangul on MTA järeldused üllatavad.

Äripäev kirjutas, et Eestis on praegu umbes 72 000 käibemaksukohustuslast. MTA koostatud värske statistika näitas, et mullu tasus vaid 5690 ettevõtjat käibemaksu kokku 2,08 miljardit eurot. See summa moodustab kogutud käibemaksust 90 protsenti. Ülejäänud firmad tasuvad käibemaksu minimaalselt ja kolmandik ettevõtjatest saab riigilt rohkem raha tagasi, kui ise maksab.

Need arvud jahmatasid MTA juhti Marek Helmi ja tema asetäitjat Egon Veermäed. Viimase sõnul on olukord selline, et laias laastus peavad 5690 ettevõtjat ülejäänuid üleval ja kolmandikule ettevõtjatele maksab riik käibemaksu tagastusega sisuliselt toetust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles