PERH: päästeameti telkidest ilmajäämine võib tuua doonorivere kriisi

Madis Filippov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Doonoritelgid.
Doonoritelgid. Foto: Elmo Riig / Sakala

Põhja-Eesti Regionaalhaigla verekeskuse juhataja Riin Kullaste sõnul teeb sotsiaalministeeriumi soovimatus uusi telke muretseda verekeskuse väga murelikuks, sest suviste doonoritelkide ärajäämine tähendab ka 2400 ärajäänud vereloovutust.

Päästeameti peadirektor Kuno Tammearu saatis sotsiaalministeeriumile kirja, milles viitab, et ei ole võimalik võtta riski ning püstitada 2013. aastal kümnes kohas kokku 24 päevaks doonoripäevadel päästeameti telgid ilma riigipoolse tagatiseta uute telkide soetamiseks.

«Oleme saabuva suve osas väga mures, sest suviste doonoritelkide ärajäämine tähendab ka 2400 ärajäänud vereloovutust,» rääkis Põhja-Eesti Regionaalhaigla verekeskuse juhataja Riin Kullaste, kelle sõnul võib ennustada tõsist doonorivere kriisi.

«Verekeskusel on telke arvestades terve suve plaanid väga täpselt paigas, kokkulepped linnavalitsustega tehtud, personal planeeritud, telkide püstitajadki on kaitseväe poolt olemas,» kinnitas ta. «Telkide-eelse aja kogemustest teame, et tavapärased väljasõidud koolidesse, töökohtadele jne meid suvel ei aita – doonorid on suvel väljas ja ka meie peame minema välja.»

Kullaste lisas, et päästeameti mure oma telkide pärast on arusaadav, lõppude lõpuks on nende telgid toeks teiste siseriiklike kriiside lahendamisel, mille jaoks peavad need pidevalt valmis olema.

«Me ei eeldagi, et suviste verevarude tagamine oleks päästeteenistuse vastutusel, pigem on see sotsiaalministeeriumi valdkond,» märkis Kullaste. «Verekeskustel peaks olema ühised riiklikult soetatud telgid, mille kasutamine võiks olla sellel juhul märksa laialdasem. Seni, kui laename telke teistelt ametkondadelt, puudub vereteenistusel sisuliselt valmisolek ka kriisisituatsioonideks, kui ei saa kasutada näiteks olemasolevaid hooneid.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles