Ahto Lobjakas: Parun Münchhausen ja tema edetabelid

Ahto Lobjakas
, kolumnist
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ahto Lobjakas
Ahto Lobjakas Foto: Priit Simson

Kolumnist Ahto Lobjakas kirjutab, et inimarengu aruanne ei näita, et Eestil läheb võrreldes Euroopa kõige jõukamate ja demokraatlikemate riikidega hästi. Inimarengu aruanne pakub teaduslikku tõestust, et Eesti on edukas Ida-Euroopa riik.

On kolme tüüpi valesid: valed, jõhkrad valed ning statistika,» olevat Mark Twaini sõnul öelnud Briti peaminister Benjamin Disraeli 19. sajandil. Eestlane võiks sellesse ritta lisada edetabelid – eriti halvas tujus olles ka sotsioloogilised uuringud. Nagu statistikagi, leiavad uuringud ja edetabelid kahtlase kergusega koha sellel ebatõdede ärklikorrusel, kus eriti poliitikud end väga mugavalt tunnevad. Poliitikud pole seal siiski üksi, oma osa on üha enam ka kontrastseid kujundeid, epigrammilist elegantsi või lihtsalt lühiühendavat lihtsust otsival meedial.

Selle mõttekäigu ajendiks on eile trükivalgust näinud järjekordne Eesti inimarengu aruanne. Eesmärk ei ole heita vähimatki varju väljapaistvale autorite kollektiivile. Vastupidi, ära on tehtud suur, oluline ja huvitav töö. Avalikus käibes aga saavad rangelt ritta aetud faktidest kiiresti vallaslapsed ja teisiti pole läinud ka selle aruandega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles