Kalamaja kalmistupargist kujuneb Tallinna kevadpark

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kalamaja kalmistul tuli kaevetööde käigus välja mitu huvitavat hauakivi.
Kalamaja kalmistul tuli kaevetööde käigus välja mitu huvitavat hauakivi. Foto: Toomas Huik.

Kadrioru pargi aiakunstnikud valisid juulis valmiva Kalamaja kalmistupargi kujunduse läbivaks ideeks kevadise õitsemise ilu.


Endise Kalamaja kalmistu ümberkujundamine pargiks algas eelmisel aastal. Tööd peaksid lõpule jõudma juulis. Abilinnapea Deniss Boroditši sõnul on tööjärg praegu juba niikaugel, et algavad haljastustööd, paigaldatakse istepingid ning lõpetatakse valgustuse korrastamine. Ühe veesilma kehand on ka valmis, teist praegu tehakse.

Kadrioru pargi direktor Ain Järve kinnitas, et dendroloogilised tööd Kalamaja kalmistupargis algasid mullu talvel. Siis tekkis ka küsimus, et mis on selle pargi idee.

«Kuna pargi puistu on väga tihe, siis on alustaimestikuna seal välja kujunenud varakevadel õitsevad lilled, nagu sillad ja kuldtähed,» ütles Järve. «See teeb kevadise õitsemise pargis vapustavalt ilusaks. Sellest tekkiski idee kujundada Kalamaja pargist Tallinna kevadpark.»

Boroditši väitel võeti endise kalmistu rekonstrueerimisel peaülesandeks säilitada nostalgiline ja rahulik miljöö. Ta kiitis Kadrioru aiakunstnike mõtet kujundada pargist kevadise taassünni ja ilu nautimise koht.

Kalamaja kalmistuparki istutatakse 22 dekoratiivkirssi, 11 dekoratiivõunapuud, viis ebajasmiini ja 68 värdforsüütiat. Samuti hakkab parki kaunistama 42 sirelit sordist «Andenken an Ludvig Späth». Järgmise aasta kevadel puhkeb aga pargis õitsele 55 000 tulpi ja krookust.

Boroditš ütles, et pargi ajalugu uurides sai selgeks 5500 sinna erinevatel aegadel maetud inimese nime. Siis tekkistki idee need nimed kuidagi jäädvustada. Praeguse plaani järgi paigaldatakse kalmistupargi tagumises osas paiknevasse kellatorni monitor, mille abil saab tutvuda nii kalmistu ajalooga kui nime järgi otsida andmeid sinna maetud inimeste kohta. Samasugused monitorid pidavat abilinnapea sõnul olema paljudel Euroopa kalmistutel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles