Mart Noorma: kosmoseriigi kaadritagused

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mart Noorma
Mart Noorma Foto: Sille Annuk

Kas oligi nii, et Eesti entusiastlikud tudengid tulid lihtsalt kokku ja tegid ülikoolide õppelaborites saadaolevate vahendite abil Eestist kosmoseriigi? Väga lihtsustatult öeldes oli tõesti nii. Kuid tegelikult poleks ESTCube-1 kunagi valminud, orbiidile jõudnud ega kosmoses edukalt tegutsema hakanud ilma paljude inimeste, asutuste ja firmade toetuseta. Oma panuse on andnud iga Eesti maksumaksja. Nii olekski õigem öelda, et kosmoseriigi kodanikeks saime vaid eduka, nii riigi- kui poliitikaülese koostöö tulemusena, ja Eesti satelliit kosmoses on meie kõigi ühine saavutus.

Juba üksteist päeva kuulub Eesti nende väheste riikide hulka, kelle noorte inseneride teadmiste ja oskuste tase ning teotahe on võimaldanud välja töötada ja edukalt valmistada Maa iseseisva tehiskaaslase. ESTCube-1 tegutseb orbiidil edukalt ning iga päevaga saavad satelliidi loojad kosmosest andmeid oma töö tulemuste kohta.

Peale teadustulemuste on ESTCube-1 andnud ligi sajale reaalvaldkonna üliõpilasele hindamatu praktilise kogemuse tööst rahvusvahelises arendusprojektis. Kindlasti rõõmustab enamik eestlastest ka Eesti järjekordse eduloo üle, mis on leidnud positiivset kajastamist väga paljudes meediaväljaannetes üle kogu maailma. Nüüd tahaksin Eesti tudengisatelliidi projekti meeskonna nimel esile tõsta neid, kelle panus on selle võimalikuks teinud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles