Ilmar Raag: vallutushimuline Eesti

Ilmar Raag
, filmilavastaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ilmar Raag
Ilmar Raag Foto: Pm

Tartu rahu puhul on tähtsaim Eesti Vabariigi järjepidevus, mitte piiri asukoht, kirjutab kodanik ja ajaloolane Ilmar Raag.

Sattusin kord kuulama raadiosaadet, kus raevunud kaasmaalased nõudsid Tartu rahu piiride taastamist. Sain aru, et see on nende jaoks eelkõige põhimõtte küsimus, aga just põhimõtte tõttu ma ei taha tagasi Ivangorodi ja Petserit. Järgnevas jutus on tubli annus demagoogiat. Probleem ongi tegelikult selles, et iga demagoogia sisaldab pea alati tõhusa doosi tõsiseltvõetavat loogikat, mistõttu tasub ta korra läbi mõtelda. Ehkki ma annan endale aru, et mõte, mis mulle pähe turgatas, on üsna ebameeldiv.

Eestlasena on mulle üheks Vene impeeriumi kõige ebameeldivamaks omaduseks nende jõuga laienemise ideoloogia. See on sama imperialism, millega valged inimesed hävitasid Ameerikas indiaani kultuure või Briti impeerium hakkas endast oluliselt vanema traditsiooniga Indiat pidama Briti alamaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles