Tallinna halduskohus tunnistas Keila hariduse sihtasutuse loomise seaduspäraseks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keila linnapea Tanel Mõistus uue koolihoone ehitusplatsil septembris 2008.
Keila linnapea Tanel Mõistus uue koolihoone ehitusplatsil septembris 2008. Foto: Priit Simson

Harju maavanem Värner Lootsmann pöördus protestidega kohtusse, et tühistada Keila linnavolikogu otsused munitsipaalkoolide tegevuse lõpetamise ning nende asemele Keila hariduse sihtasutuse loomise kohta. Kohus andis õiguse aga linnavolikogule.



Tallinna halduskohus leidis oma tänases otsuses, et Keila linnavolikogu ei ole munitsipaalkoolide tegevuse lõpetamisel rikkunud seadusi. Samuti ei ole linnavolikogu läinud vastuollu põhiseadusega.

Lootsmann märkis oma protestides, et Keila linnavolikogu otsuste tõttu kaob kohalikel lastel võimalus saada haridust munitsipaalkoolides. Seega lähevad need otsused vastuollu põhiseadusega.

Keila linnapea Tanel Mõistus ütles, et Tallinna halduskohtu otsuse järgi tuleb Lootsmanni protestid jätta rahuldamata. See tähendabki, et Keila linnavolikogu ei ole oma otsusega ühtegi seadust rikkunud.

Keila hariduse sihtasutus tegutseb eelmise aasta septembrist. Sihtasutus võttis üle Keila endise algkooli ja gümnaasiumi kõik koolilepingud koos nende juurde kuuluvate õiguste ja kohustustega. Eelmise aasta oktoobris võttis linnavolikogu vastu otsuse, mis tagab tasuta hariduse jätkumise Keilas.

Keila linnavolikogu esimees Andrus Loog kinnitas samuti, et mingit õppemaksu Keilas ei tule, kuigi Keila kool tegutseb erakooliseaduse alusel.

«Meie (Keila linnavalitsuse - toim.) eesmärk ongi olnud kaks kooli ühendada,» kinnitas Mõistus. «Selle aasta septembrist tegutsebki meil üks Keila kool, kuigi esialgu erinevates majades. Ehitamisel on aga uus koolimaja.»

Ta lisas, et kahe kooli ühendamine on igati mõistlik tegu nii hariduse kvaliteeti kui praegust majanduslikku olukorda silmas pidades. Üks kool ja ühed õpetajad võimaldavad laste õpetamist senisest paindlikumalt korraldada ning aega otstarbekamalt kasutada. Samuti võimaldab niisugune ühendamine majanduskulusid kokku hoida.

Mõistus tunnistas, et munitsipaalkoolide kaotamise ja nende asemele ühe kooli loomise vastu olid tõesti mitmed Keila lapsevanemad. Ka õiguskantsler on seadnud kahtluse alla sihtasutuse loomise õiguslikkuse, kuna linn annab oma koolipidamise õiguse eraettevõttele üle. Tallinna halduskohtu otsus aga tunnistab, et niisugune tegevus ei ole kuidagi põhiseadusega vastuolus.

«Nii lapsevanematel kui õpetajatel on seoses kohtuasjaga olnud mitmesuguseid kõhklusi, kuid see kohtuotsus annab meile nüüd kindlust ja julgust, et oleme siiski õigesti tegutsenud,» ütles Mõistus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles