Vene muuseumi tulevik selgub lähiajal

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Linn andis Vene muuseumi käsutusse Kadrioru pargi servas asuva 19. sajandi keskel ehitatud hoone, mille rekonstrueerimine läheb maksma 60 miljonit krooni.
Linn andis Vene muuseumi käsutusse Kadrioru pargi servas asuva 19. sajandi keskel ehitatud hoone, mille rekonstrueerimine läheb maksma 60 miljonit krooni. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Tallinna linnavõim veeretab Vene muuseumi sihtasutuse loomise otsust nagu kuuma kartulit edasi-tagasi ning pole enam kui aasta jooksul selles küsimuses otsust langetanud.


Mullu kevadel linnavolinik Sergei Ivanovi esitatud eelnõu linnavalitsusele vastava ülesande andmise kohta pole volikogu eestseisuse koosolekutest kaugemale jõudnud, sest linnavalitsus on alates möödunud aasta maikuust palunud otsustamist edasi lükata. Järgmine tähtaeg saab täis 1. juunil.

Kultuuriväärtuste ameti kultuuriosakonna juhtivspetsialisti Ene Vohu sõnul võib järgmine nädal tõepoolest muuseumi edasisse saatusse selgust tuua. «See on pikka arutamist ja ettevalmistamist vajav küsimus, sest meil on juba olemas mittetulundusühing Vene Muuseum, mida linn toetab ja rahastab,» lausus Vohu.

Ta lisas, et sihtasutuse loomisel on mõte juhul, kui see annab võimaluse saada Euroopa Liidu struktuurifondidest raha, millega teha korda muuseumi käsutusse antud maja Kadriorus Koidula 23.

Vohu sõnul on Kultuuriväärtuste amet kõik dokumendid ette valmistanud ning ilmselt langetavad poliitikud varsti otsuse, kas arendada muuseumi mittetulundusühingu või sihtasutuse vormis.

Muuseumi nõukogu esimees, linnavolinik Sergei Ivanov ei jõua otsustamist ära oodata, sest tema hinnangul on just sihtasutus muuseumi arendamiseks ainuõige variant ning see tuleks luua kiiresti, et veel käesoleval aastal muuseumihoone rekonstrueerimiseks struktuurifondidest raha taotleda.

«Ma loodan, et see asi hakkab lõpuks liikuma. Ma olen Vene muuseumi asju kaheksa aastat ajanud ja igal aastal on mingid häda. Alguses oli plaan teha riigi osalusega sihtasutus, kus oleksid osalenud kultuuriministeerium ja Tallinna linn. Aga see jäi poliitiliste vastuolude tõttu tegemata,» rääkis Ivanov.

Linnavoliniku sõnul oleks Tallinnal praegu juba raske sihtasutuse loomise mõttest taganeda, sest Vene kogukonna ootused on selles osas üles kruvitud. «Neli aastat tagasi saime endale endise koolihoone Kadriorus Koidula tänaval. See on tore hoone, aga seal ei saa midagi teha. Vett ei ole, kanalisatsioon ei tööta, maja ei vasta tuleohutusnõuetele,» rääkis Ivanov.

«Praegu on muuseumiga seoses vaja ära teha kaks olulist asja. Esiteks panna sihtasutus tööle ja teiseks hakata juba juunis kirjutama europrojekti,» lausus muuseumi eestvedaja. Ivanovi sõnul läheks muuseumi hoone rekonstrueerimine kaks aastat tagasi koostatud projekti kohaselt maksma umbes 60 miljonit krooni, millest linn peaks finantseerima 15 protsenti.

«Selleks, et Ettevõtluse Arendamise Sihtasutusele (EAS) rahataotlus esitada, peame kõigepealt ise teadma, mis suunas muuseum edasi areneb. Siiani pole keegi kuskil öelnud, et meil raha saamiseks mingi takistus oleks,» on Ivanov optimistlik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles