Sarivandaal lõhub Tallinna kesklinnas parkimispiirdeid

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Betoonalusega metallist piire.
Betoonalusega metallist piire. Foto: Toomas Huik.

Kellegi kuri käsi lammutab kesklinnas autode tõkestamiseks paigaldatud torupiirdeid, millega linnavõim üritab pisut laiemat kõnniteejuppi autovabana hoida.


Kõnealune väike kolmnurkne plats asub Rävala puiesteel Ühispanga peahoone vastas ning peaaegu Jaani Seegi muuseumi kõrval. Transpordiameti liikluskorralduse osakonna juhataja Vello Lõugase sõnul pole piirete lõhkumises midagi erilist. «See on paratamatus. Kes viib endale aiaposte, kes tahab mõnda juurdepääsu avada. Niisugust asja tuleb ikka ette,» ütles Lõugas.

Liikluskorraldusvahendite paigaldamisega tegeleva ASi Signaal juhatuse esimehe Ats Tamme sõnul aga on Rävala puiesteel tegemist järjekordse sarilõhkujaga, kes peab ennast teistest võrdsemaks. Nimelt kuulub plats linnale, kuid ka ühe kõrvalasuva restorani omanik arvab et tal on õigus seal parkida. Seetõttu ta lõhubki regulaarselt piirdeid, mida Signaali töömehed sinna Transpordiameti tellimusel paigaldavad.

Tamme sõnul on see kolmas juhus, kui Signaali töötajad piirete sarilõhkujaga võitlema peavad. «Esimene juhus oli mõne aasta eest Tõnismäe tänaval asuva alkoholikaupluse juures, kus kaupluse omanik nõudis, et raudselt peab saama autoga ukse ette sõita ja keegi lõhkus kogu aeg piirdeid. Seal aitas alles hiigelsuurte betoontõkete paigaldamine, et asi maha rahuneks,» meenutas Tamm.

Teine konflikt tekkis veidi aega hiljem Paldiski maanteel sama ettevõtte teise kaupluse juures. «Seal lõigati torupiirded mitu korda ketaslõikuriga puruks. Politsei sai seal lõhkuja koos torudega vahele, aga midagi ei suudetud tõestada. Aga nüüd on seal ka asi lõpuks stabiliseerunud ja piirded püsivad terved,» nentis Tamm.

Praegune lõhkuja on tema hinnangul seotud restoraniga Caravan, mille sissepääs jääb autodele suletud alast vaid mõne meetri kaugusele. Restorani omanik olevat ka linnavalitsusse vihaseid kirju saatnud ning nõudnud endale õigust seal parkida, kuid Transpordiamet otsustas teisiti.

«Nüüd käib seal katsetamine, kummal on kõvemad närvid. Ja see toimub transpordiameti ehk maksumaksja rahakoti arvelt. Sest kui tegemist on vandalismiga, siis meie hooldusleping sellele ei laiene ja linn peab selle eest täiendavat raha maksma,» lausus Tamm.

«Ma olen sealt viimasel ajal ise umbes kord nädalas läbi sõitnud ja üle vaadanud. Viimased kolm nädalat on asi rahulik olnud, aga nüüd ilmselt ei pidanud vastaspoole närv vastu,» arvas Signaali juht.

Ka politsei on lõhkuja ees jõuetu, sest keegi ennast süüdi ei tunnista ning patrullpolitseinikel on tähtsamatki teha kui mõnda torujuppi valvata. Tamme hinnangul lahendaks probleemi üks korralik turvakaamera, mille abil oleks võimalik lõhkuja kindlaks teha, kuid siiani pole vajalikuks peetud seda sinna paigaldada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles