Inimeste mure: kuidas google’ist välja saada?

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Google´i logo.
Google´i logo. Foto: SCANPIX

Viimasel ajal on üha sagedamini inimesed pöördunud andmekaitse inspektsiooni nõuandetelefonile murega, kuidas saada oma andmed Google’ist välja.

«Tihti leitakse enda andmed google.com otsingumootorisse nime sisestamisel ja siis saab valveametnik selgitada otsingumootori tööpõhimõtteid,» märgib inspektsioon möödunud aasta kokkuvõttes.

Andmekaitse inspektsioon juhendab, et kõigepealt tuleb pöörduda algallika ehk võrgulehe haldaja poole. «Juhul, kui siis andmed eemaldatakse, kuvavad otsingumootorid teatud aja siiski veel vanu andmeid, kuniks otsingumootorid on oma otsingutulemusi uuendanud.»

Olukord, kus algallikast on andmed juba kustunud, kuid otsimootori vahemälu pildid ja jutud ikka veel eneses hoiab, on aga sage. Google või mõni muu otsingumootor võib tavaliselt veel umbes kolme kuu jooksul veel vanu andmeid kuvada, kuniks otsingumootor on oma otsingutulemusi uuendanud. Isik ise saab aidata kaasa andmete uuendamisele kui kirjutab sellest Google`ile. Selleks peab isik omama mingit Google`i kontot (nt gmail.com, youtube.com jt) ja olema sinna sisse logitud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles