Liit: Tallinnas on iga teine valimisjaoskond ratastooliga ligipääsematu

, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Raigo Pajula / Postimees

Eesti Liikumispuudega Inimeste Liit (ELIL) avaldas täna vabariigi valimiskomisjonile saadetud pöördumises muret, et paljud valimisjaoskonnad ei ole ratastooliga ligipääsetavad.

Liit viitas, et kuigi Eestis on võimalik hääletada ka elektrooniliselt või tellida hääletuskast koju, on inimestel seaduse järgi õigus minna valimisjaoskonda hääletama. «Leiame, et valimisjaoskondade ligipääsetavuse probleem ei tohi piirata erinevate ühiskonnagruppide valikuvabadust oma kodanikukohuse teostamisel,» kirjutas ELILi tegevjuht Auli Lõoke.

ELILi andmetel on Tallinna valimisjaoskondadest 48 ehk kokku 52 protsenti ligipääsematud. Piiratud ligipääsuga on 10 ning tavaratastooli jaoks hea ligipääsuga 34 jaoskonda. Elektroonilise ratastooliga inimestele on umbes 60 protsenti Tallinna valimisjaoskondadest ligipääsematud, märkis liit.

ELIL selgitas, et tavaratastooli jaoks tähendab piiratud ligipääs tavaliselt ühe abistaja ning mitteligipääsetavus kahe kuni kolme abistaja vajadust näiteks treppidest üles pääsemiseks, elektrilise ratastooli puhul pole aga astmetest üles saamine isegi abistajate olemasolul võimalik.

Lisaks juhtis liit tähelepanu ka hääletusruumi ratastoolisõbralikkuse olulisusele valimisnimekirjade ja laua õige kõrguse näitel.

ELIL alustas ühiskondlike hoonete ligipääsetavuse kaardistamist 2005. aastal ning praeguseks on infot kogutud enam kui 2000 hoone kohta. Sotsiaalministeeriumi andmetel oli liikumispuuetega inimesi Eestis 2012. aasta alguse seisuga ligi 134 000, moodustades 10 protsenti rahvastikust.

Järgmised kohalikud valimised toimuvad Eestis 20. oktoobril.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles