Ilvese sõnul on ühiskondlik ootus muutunud aastaga palju nõudlikumaks

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
President Toomas Hendrik Ilves oma kabinetis.
President Toomas Hendrik Ilves oma kabinetis. Foto: Mihkel Maripuu

Ühiskondlik ootus poliitika vastu on aastaga muutunud palju nõudlikumaks ja parlament on lubanud Rahvakogust sündinud ettepanekuid tõsiselt võtta ning need avalikult läbi arutada, ütles president Toomas Hendrik Ilves kolmapäeval BNSi küsimusele vastates.

«Nagu ütlesin aasta tagasi Silver Meikari avalduse järel ja 42 päeva tagasi parlamendile Rahvakogu ettepanekuid üle andes, kordan veelkord: valetajad ja valemängijad peavad poliitikast lahkuma,» sõnas riigipea.

«Ka Rahvakogu sündis seepärast, et paljude Eesti kodanike arvates polnud riigikogu ja parlamendi erakonnad mõistnud, et meie erakondlik süsteem on liiga kapseldunud. Et seda reguleerivad seadused eelistavad olemasolevaid suuri erakondi. Et uutele tulijatele on pääs poliitmaastikule tehtud nii rahaliselt kui muude künniste tõttu liiga raskeks. Et kodanikel napib valimiste vahel võimalusi osaleda poliitiliste otsuste tegemises. Et valimiste tulemuse ja kampaaniaks kulutatava raha suhe on liiga otsene,» meenutas president.

«Eesti ühiskond nõuab avatud arutelu, ta tahab olla selles tõepoolest osaleja. Tema eneseväärikus ei talu enam ülbet ja üleolevat suhtumist. Meie inimesed, needsamad, kelle õlul seisab Eesti, on targad ja erinevad. Vaid ühises arutelus on võimalik selgitada, millised on lahk- ja millised ühisarvamused. Üksinda kõikide eest ei mõtle ega tunne keegi nagu ei ole olemas ka ühtset rahva tahet, ainust tõde ja vääramatult õiget teed, mille tundmisega odavat populaarsust ihkavad poliitikud eputavad,» rõhutas Ilves.

«Täna ei saa veel öelda, et asjad on hästi. Aga asjad on paranenud, ühiskondlik ootus on muutunud palju nõudlikumaks. Tunnustan riigikogu Rahvakogust võrsunud ettepanekute tõsiselt võtmise eest ning lubaduse eest kõik küsimused avatult ja avalikult läbi arutada; selle eest, et on kokku lepitud praeguste suurerakondade konkurentsieeliste kärpimises ja rahastamisreeglite karmistamises. Loodan, et riigikogu suudab need muudatused võimalikult kiiresti seaduseks vormida,» ütles president Toomas Hendrik Ilves.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles