Sepp ja Parbus räägivad Tallinna tegelikust valitsemisest

Risto Berendson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kohus mõistis Elmar Sepale (pildil keskel) viis kuud vangistust.
Kohus mõistis Elmar Sepale (pildil keskel) viis kuud vangistust. Foto: Mihkel Maripuu

2008. aasta sügisel, aasta enne lähenevaid kohalikke valimisi, sai kaitsepolitsei Vabaduse platsis asuva Tallinna linnavalitsuse ühes kabinetis toimuvat salaja filmides ja pealt kuulates osaks omalaadsetest vestlustest.

Kaks linnaasjade ajamisega toona tihedalt seotud ametnikku, abilinnapea Taavi Aasa nõunik Ivo Parbus ja keskerakonna rahaasjadega pealinnas tegelenud Elmar Sepp arutasid seal lahtise tekstiga, kuidas Tallinna võimumasinas asjad tegelikult käivad.

Salajaseks pealtkuulamiseks andis kapole põhjuse sama aasta 14. jaanuaril alustatud kriminaalasi, mis puudutas detailplaneeringute alustamise ja lõpetamiste eest ettevõtjatelt raha küsimist Tallinnas.

Pistise võtjaks oli nõunik Parbus, kellel oli Rävala puiestee kodu esiku lakke ehitatud isegi spetsiaalne peidik esemete jaoks, mida kõrvaline silm ei tohtinud näha.

Ühel Parbuse kabinetis salvestatud arvukatest videotest on näha kaadrid, kuidas ehitusettevõtte Merko juhtkonda kuuluv Tõnu Korts jätab lahkudes nõunik Parbuse lauale paksu raamatu Eesti talurahvaarhitektuur.

Selle lehitsemise asemel haarab üksi jäänud Parbus raamatu käte vahele ja raputab seda nii, et raamatu vahelt pudenevad hinnalised kinkeraadid. Kui kapo 2008. aasta detsembris nii Parbuse, Sepa ja mitmed ettevõtjad kinni otsustas võtta, saadi Parbuse kabineti läbiotsimisel kätte viiesajalistes kupüürides 40 000 krooni sularaha ja 3000 kroonine Savoy Boutique kinkekaart.

Lisaks leiti Parbuse juurest kaks Merko ostetud Estraveli kinkekaarti koguväärtusega 40 000 krooni.  Parbusele polnud taoliste reisitšekkide vastuvõtmine esmakordne – 2008. aasta kevadel maksis ta Horizon Travelis oma pere Tenerife puhkuse kinni Tallinna Farmaatsiatehaselt saadud kinkekaartidega väärtuses 25 000 krooni.

Kohus mõistis Parbusele karistuseks kahe ja poole aastase vangistus. Elmar Sepp pääses viie kuu pikkuse reaalse vangistusega. Nende kohtuotsus jõustus mai alguses, misjärel keskerakond mõlemad mehed 8. mail partei reglemendi tõttu oma ridadest välja viskas.

Parbuse ja Sepa aruteludest sellest, kes ja kuidas Tallinna linnavõimu juures tegelikult asju 2008. aastal juhiti, loe edasi Postimees Plussist või neljapäevasest paberlehest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles