Linnavalitsus ei loobu taksopeatuste väljarentimise plaanist

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taksode kontrollimise reid vanalinnas.
Taksode kontrollimise reid vanalinnas. Foto: Artur Sadovski

Tallinna linnavalitsus teeb teise katse anda kesklinna kaks magusaimat taksopeatust mõnele taksofirmale rendile.


Esimese rendikonkursi kaebas Eesti Taksojuhtide Liit kohtusse ning saavutas halduskohtus võidu. Abilinnapea Jaanus Mutli sõnul ei hakka linn edasise kohtuskäimisega aega raiskama, vaid korraldab uue rendikonkursi.

«Minu arvates kohus ei analüüsinud linna põhjendusi, miks linn tahab seda teha. Aga me võtsime kohtuotsusest õppust, motiveerisime oma korralduse paremini ja tänasel istungil kiitis linnavalitsus heaks uue korralduse taksopeatuste rendileandmise kohta,» ütles Mutli täna ajakirjanikele.

«Me jätkame kangekaelselt selle protsessiga, et keegi ei saaks tulevikus enam öelda, et Tallinnas eksisteerib taksomaffia sellisel kujul nagu täna,» kinnitas abilinnapea.

Ta selgitas, et konkursi põhinõuded on samad, mis eelmiselgi korral, kuid nüüd on motiveeringut täiustatud, et poleks võimalik enam sõnasabast kinni võtta. Samuti on tingimustesse lisatud punkt, et sõidu alustamise tasu ei tohi olla suurem kui 45 krooni.

«Me loodame, et jõuame selle konkursiga seekord lõpuni, kuigi ma ei välista, et ka seekord võib keegi seda vaidlustama hakata. Aga ma olen optimist ja linn kavatseb selle asjaga lõpuni minna ja mitte alluda taksomaffia survele,» lausus Mutli.

Uut konkurssi ei korraldanud linn tema sõnul mitte seadustest möödahiilimiseks, vaid aja kokkuhoidmiseks. «Kui me oleksime selle kohtuasjaga edasi läinud, oleks see tähendanud istungit tänavu sügisel. Aga meie soov on, et see konkurss toimuks juba suvel. Me olemegi natuke hiljaks jäänud. Me tahtsime selle turismihooaja alguseks ära teha,» rääkis abilinnapea.

Mutli sõnul võidakse ka uus konkurss vaidlustada, kuid sel juhul kavatseb linnavalitsus kohtuvõitluse kõigis astemetes lõpuni võidelda, et taksopeatused kasvõi järgmiseks suveks rendile saaks anda.

25. veebruaril otsustas Tallinna linnavalitsus anda avaliku kirjaliku enampakkumise korras rendile viiekohalise Suur-Karja taksopeatuse, mille alghind oli 15 000 krooni, ning seitsmekohalise Viru tänava peatuse alghinnaga 21 000 krooni kuus.

Korralduse kohaselt võis konkursil osaleda Tallinnas taksoveoluba omav ettevõte, millel on 30 kuni viie aasta vanust taksot või millel on kirjalik leping vähemalt kolmekümne taksojuhiga, kes teostavad taksovedu kuni viie aasta vanuste taksodega. Samuti ei tohtinud ühelgi taksojuhil olla ühtegi kehtivat haldus-, väärteo- ega kriminaalkaristust.

Eesti Taksojuhtide Liit vaidlustas rendikonkursi kohtus ning Tallinna halduskohus tühistas 13. mail linnavalitsuse korralduse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles