«Hispaanlanna» isik on politseile teada

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Internetikohvik
Internetikohvik Foto: AFP Photo / Scanpix

Politsei andmetel vähemalt 43 alaealist eesti poissi interneti teel ahistanud «Hispaanlanna» nime all tuntud kurjategija isik on juba läinud sügisest uurijatele teada, aga vahi alla teda pole võetud, ehkki üks tema ohver Eestis võttis endalt elu.

Juba veebruaris leppisid Põhja ringkonnaprokuratuuri prokurörid ilma suurema kärata Hispaania kolleegidega kokku, et «Pealtnägija» saates laia avalikkuse ette tulnud hispaanlannana esinenud netiperverdi juhtumit hakkab uurima sealne politsei.

Mullu märtsis vapustas vaikset Viljandit esmapilgul seletamatu tragöödia. Koolivaheaja esimesel päeval tappis end sportlik, bändi tegemisest unistanud ja kõigi teada populaarne poiss korralikust perest.

Omaste šokki süvendas tagantjärele avastus, et 14-aastane Sten Kalma sattus internetis seksuaalse ärakasutamise ja väljapressimise ohvriks. Selgus, et seksikas hispaania preili Elisha, kellega Sten aasta enne surma netis tutvus, oli tegelikult kurjategija sööt, et nooruki hormoonid möllama panna.

«See hispaanlanna lubas näidata ennast ja vastutasuks tahtis näha, kuidas noor poiss masturbeerib,» rääkis Steni tädi Sirle Kalma mullu oktoobris «Pealtnägijale».

Salvestanud veebikaamera kaudu seitsmenda klassi poisi kohta kompromiteerivad intiimvideod, asus manipulaator nõudma juba nilbemaid materjale, viies poisi lõpuks murdumiseni. «Ta ütles konkreetselt – tapa end ära,» räägib hiljem kirjavahetust lugenud Steni ema Sune Kalma.

«Pealtnägija» lugu ja Steni sugulaste üleskutse netiperverdi tabamiseks vallandas rahvusvahelise pedofiilijahi ja vihjete tulva. Steni tädi loodud vastav veebisait (http://www.politsei.com/) on tänaseks toonud ligi 650 kirja ja vihjet.

Kõigile ootamatult muutus väikesest Viljandist alanud lugu globaalseks, kui agentuur France Presse tegi sellest uudise, mida tsiteeriti Lätist Lõuna-Aafrikani. Veebruaris jõudis Steni juhtum isegi europarlamenti, kus tehti ettepanek karmistada pedofiilide vastase võitluse võtteid eeskätt just internetis.

Võinuks arvata, et sügisel alanud kampaania lahtub, aga vastupidi – Steni tädi eestvõttel taotleti Kodanikuühiskonna Sihtkapitalist toetust ja alustati Viljandimaa koolides küberkuritarvitamist ennetavat loengusarja «Tunne oma virtuaalsõpra», kus Steni ema ja tädi harisid õpilasi aga ka lapsevanemaid interneti ohtudest.

«Enne seda sellest teemast ei räägitud absoluutselt. Ma arvan, et meie käimised koolides on natuke nagu šokiteraapia moodi, sest meil on võtta elust enesest näide, et see probleem ei ole ainult meie välja mõeldud, vaid reaalne asi, mis toimub,» räägib Sirle Kalma, kelle sõnul laieneb koolitus sügisest üle Eesti.

Pärast «Pealtnägija» lugu tuli Eestis lagedale ridamisi «hispaanlanna» alaealisi ohvreid, kuid salapärane ahistaja ise on vabaduses. Tema isik on siiski politseile teada.

«Pealtnägija» andmetel on tegu Hispaania kodakondsusega mehega, keda on isegi küsitletud, aga paraku vahi alla teda ei võetud. Prokurör Lea Pähkeli sõnul lepiti veebruaris kokku, et uurimise võtab üle Hispaania politsei, sest kriminaalmenetlus on distantsilt tülikas ja perverdil on ilmselt ohvreid üle Euroopa.

Aga jahmataval kombel kiusab netiahistaja oma ohvreid Eestis edasi. Viimati sel kolmapäeval pöördus «Pealtnägija» poole järjekordne kannatanu: «Peale saadet kadus ta ära, aga nüüd tuli tagasi ja ähvardas need pildid, mis ma talle lolli peaga saatsin, avalikustada. Palun aidake kuidagigi! Ta võib mu elu ära rikkuda ja ma ei taha seda.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles