Suurfirmasid kahtlustatakse nafta hinnaga manipuleerimises

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Naftatorud Nigeeria rannikul.
Naftatorud Nigeeria rannikul. Foto: AFP/SCANPIX

Möödunud teisipäeval astusid uudisteagentuuri Platts Londoni büroosse, aga ka naftakompaniide Royal Dutch Shell, BP ja Norra Statoili kontoritesse Euroopa Liidu konkurentsiametnikud ning otsisid vastust küsimusele, kas naftakompaniid on teatanud Plattsile moonutatud hindu eesmärgiga mõjutada nafta referentshinda.

Hiljem laienes küsitletavate ring Soome ainsale naftasaaduste tootjale Neste Oil ja sel nädalal maailma suurimale toormetootjale ja -kauplejale Glencore Xstratale ning maailma suurematele kauplemisfirmadele Vitol ja Gunvor. Need ettevõtted ei ole aga kahtlusaluste hulgas, neid vaid küsitletakse informatsiooni saamiseks, ütlesid Bloombergile kolm uurimisega kursis olevat allikat.

Nafta, aga ka teiste toorainete turud on mitmekihilised ja komplitseeritud. Nafta maailmaturu hinnad kujunevad New Yorgi kaubabörsil ja Londonis kontinentidevahelisel börsil (ICE). Neil börsidel kaubeldakse nafta tulevikutehingutega, st kauplemise objektiks on nn elektrooniline nafta ning reaalseid tehinguid, kus ühelt omanikult läheb teisele reaalne toore, tehakse haruharva.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles