Tallinna Vesi laseb veemõõtjad üle kontrollida

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Veemõõtjate taatlemine.
Veemõõtjate taatlemine. Foto: Ove Maidla.

Veemonopol Tallinna Vesi laseb Ärilehes ilmunud artikli tõttu ettevõtte poolt kasutatavad veemõõtjad riiklikus sertifitseerimiskeskuses üle kontrollida.


Ajaleheartiklis väideti, et veekraani pideva avamise ja sulgemise tõttu võib veemõõtja näidata tegelikust tunduvalt suuremat tarbimist. Tallinna Vee kommunikatsioonijuhi Priit Koffi sõnul kasutatakse samasuguseid veemõõtjaid kogu Euroopas ja kui esitatud väide tõeks osutub, siis on tegu üle-euroopalise probleemiga.

«Meie veemõõtjad on tarnitud Saksamaalt ja Prantsusmaalt. Metrosert ehk riiklik sertifitseerimiskeskus on need sertifitseerinud ja kinnitanud, et need vastavad Eesti ja Euroopa standarditele. Nii et siin ei ole tegemist mingi ebaõiglusega Eesti või Tallinna elanike suhtes, vaid veehulga mõõtmine käib ka mujal Euroopas samamoodi,» kinnitas Koff Postimees.ee'le.

Ta lisas, et Ärilehes kirjeldatud efekt, kus veemõõtja näitab tegelikust tunduvalt suuremat tarbimist, saavutatakse kraani hästi kiiresti avades ja sulgedes. «Ja kui teha seda kuulkraaniga, siis saab kindlasti kirjeldatud tulemuse kätte,» nentis Koff.

Koffi sõnul on Tallinna Vesi oma õiguses kindel, kuid avalikkuse rahustamiseks pöördus ettevõte siiski Metroserdi poole, et sertifitseerimiskeskus veemõõtjate väidetavat ekslikkust oma laboris kontrolliks. «Sealt peaks vastus tulema järgmisel nädalal ja siis saame ka täpsemaid kommentaare anda,» lubas pressiesindaja.

Täna kõlanud väite selle kohta, et veemõõtjate ebaõigeid näite võivad põhjustada ka Tallinna Vee poolt valesti ehitatud või projekteeritud veemõõdusõlmed, lükkas Koff ümber. «Meie spetsialistide kinnitusel võib valesti ehitatud veemõõdusõlm mõjutada veemõõtja näitu kuni viie protsendi ulatuses. Ja siin on veel see konks, et kui klient on veemõõdusõlme väljaehitamiseks mingeid kulutusi teinud, kuid see ei vasta siiski nõuetele, muudab Tallinna Vesi selle reeglina omal kulul nõuetekohaseks,» kinnitas ta.

Tarbijakaitseameti peadirektori asetäitja Marje Kokk, kes kõmulist veemõõtmiseksperimenti oma silmaga pealt nägi, möönis et asi vajab põhjalikumat uurimist. «Ilmselt me peame Tehnilise Järelevalve Ameti inimestega koos seda asja arutama. Kui Tallinnas on selline probleem, siis on see ilmselt ka teistes linnades, kus üks suur vee-ettevõtja varustab tervet linna. Igatahes päris rahule jääda sellise asjaga ei saa ning peame mõtlema, kas teha pistelist kontrolli või korraldada suuremat sorti uuring,» ütles Kokk. Tehnilise Järelevalve Ameti esindaja ei soovinud täna teemat kommenteerida.

Küll aga reageeris sellele valuliselt Omanike Keskliit, kellel on Tallinna Veega ammune kana kitkuda. Enam kui 27 000 koduomanikku ühendav kodanikeühendus teatas, et Omanike Keskliidu Koduomaniku Õigusbüroo on valmis pakkuma tasuta juriidilist konsultatsiooni tarbijat petvate veemõõtjate küsimuses ning vajadusel aitama inimesi ka kohtuteel veemonopoli vastu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles