TTÜs avatakse interaktiivne mälestusmärk termoelektri avastajale

Madis Filippov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
TTÜ linnakus avatakse reedel kell 16 mälestusmärk termoelektri avastajale, Eesti juurtega elektroonikateadlasele Thomas Johann Seebeckile.
TTÜ linnakus avatakse reedel kell 16 mälestusmärk termoelektri avastajale, Eesti juurtega elektroonikateadlasele Thomas Johann Seebeckile. Foto: Heiki Rebane / BNS

TTÜ linnakus avatakse reedel kell 16 mälestusmärk termoelektri avastajale, Eesti juurtega elektroonikateadlasele Thomas Johann Seebeckile.

Mälestusmärk on valmistatud graniidist, selle kaks eri töötlusega sammast sümboliseerivad Seebecki efekti – kahest eri metallist moodustatud vooluringi, milles liitekohtade temperatuurierinevuste korral tekib elektrivool.

Seebecki termoelektrilise efekti näitlikustamiseks on monumendi üheks osaks väike Seebecki efekti demonstraator, mis reageerib näiteks käepuudutusest tekkivale soojusele.

«Seebecki efekt seisneb selles, et suletud vooluringis, mis sisaldab eri temperatuuriga ühenduskohti eri materjalist elektri- või pooljuhtide vahel, tekib elektromotoorjõud,» selgitas TTÜ elektroonikainstituudi direktor Toomas Rang. «Seebecki efekti rakendatakse termoelementides ja -paarides, muu hulgas ka temperatuuri mõõtmisel.»

«Tänapäeval rakendatakse tema avastusi pooljuhtelektroonikas, kosmosesõidukite energiavarustuses ning termoandurite ja -generaatorite valmistamisel, samuti materjalifüüsikas,» lisas ta. «Seebecki tähtsust tänapäeva tehnikamaailma energeetilistele lahendustele on raske ülehinnata, seda eriti mikro- ja nanoelektroonikas. Minu selge arvamine on, et Seebeck on tänapäeval kõige tuntum Eestimaal sündinud ja kuni keskkooli lõpetamiseni Tallinnas õppinud tehnikateadlane.»

Mälestusmärgi autoriks rahvusvahelise kujundusgrupi eesotsas on Eesti skulptor Aime Kuulbusch.

Thomas Johann Seebecki mälestusmärk on kingitus Rahvusvaheliselt Termoelektri Akadeemialt Seebecki sünnilinnale ning tema mälestuse hoidjale ja teadussaavutuste arendajale – Tallinna Tehnikaülikoolile.

«Meie TTÜ elektroonikainstituut kannab juba kaks aastat Thomas Johann Seebecki nime,» rääkis elektroonikainstituudi juhtivteadur Mart Min. «Ülemaailmse T. J. Seebeckile pühendatud teadusfoorumi korraldamine Tallinnas annab hoogu juurde meie teadlaskonna tuntusele ning koostööle kogu maailma teadlastega.»

Thomas Johann Seebeck

Thomas Johann Seebeck sündis 1770. aastal Tallinnas, kus lõpetas praeguse Gustav Adolfi Gümnaasiumi. Seejärel siirdus ta Saksamaale, sai meditsiinidoktori kraadi Göttingeni ülikoolist ning jätkas teadustööd füüsika vallas.

Ta suri 1831. aastal Berliini Teaduste Akadeemia akadeemikuna. Ta on ka tänapäeval üks tuntuimaid Eestis sündinud ja üles kasvanud füüsika- ja tehnikateadlasi. Seebeck avastas 1821. aastal termoelektrilise ehk Seebecki efekti, samuti fotoelastsuse 1813. aastal. Seebecki efekt annab jätkuvalt uusi võimalusi energeetikaprobleemide lahendamiseks nii tänapäeval kui tulevikuski.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles